24.jpg
Színjátszó csoport

SLT

Halottaikra emlékeztek

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Halottaikra emlékeztek a szovátaiak. Már október huszonkilencedikén, harmincadikán benépesedtek a temetők, az idegenből hazatért, hétvégi munkaszünetet kihasználó emberek ekkor tudtak elmenni hozzátartozóik sírjaihoz, hogy elvigyék nekik a tisztelet virágait, és hogy gyertyát gyújtsanak az emlékezetükre.

 

November elsején gyertyák sokasága világított meg minden temetőt.  Égő gyertyák jelezték, hogy az élők azokra gondoltak, akik különben nem lehettek itt. A pislákoló gyertya világa megidézte az elmenteket. A tűz az élet ősi szimbóluma, így a láng egy kis időre arcukat megvilágította, élővé tette őket.

Módosítás: (2011. november 03. csütörtök, 00:25)

 

Fotóalbum-bemutató

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
A szovátai Református Egyház és a Bernády Közművelődési Egylet szeretettel meghívja a VÁRADI PÉTER PÁL ÉS LŐWEY LILLA ERDÉLY – SZÉKELYFÖLD fotóalbum sorozat újabb köteteinek, naptárának verses, zenés, vetítéses bemutatására 2011. november 5-én, szombaton, 17,00 órakor a Református Egyház imatermébe!
Az évi rendszerességgel új köteteket megjelentető, tájakat, embereket bemutató sorozatot sokan, egyre többen hasonlítják Orbán Balázs monumentális munkájához.  Az idén is egy tájnak: a Marosszéki Mezőségnek és egy kiemelkedő erdélyi személyiségnek: Kányádi Sándor költőnek szenteli a szerzőpáros a 2011. évi  kiadványaikat. A szerzőpáros Várady Péter Pál fotóinak és Lőwey Lilla szöveges összeállításainak én elsősorban az értékőrző szerepét tartom kiemelkedően fontosnak. A fogyó, málló értékeink, épített örökségünk, emberi közösségeink, hagyományaink, szokásaink örökítődnek meg a fotókon, az írásokban.
A Mezőség sok nagy írónak, költőnek adott ihletet. Elsősorban Vass Albert írásai jutnak eszembe, de Makkai Sándor, Sütő András és még sokan mások írtak a Mezőségről.
A rendszeresen, az évek során több mint 30 kötetet megjelentető szerzőpáros bemutatói a médiában is nagy visszhangokat keltenek. Íme néhány a rendezvénysorozat értékű bemutatókról:

Módosítás: (2011. október 30. vasárnap, 09:12)

 

A Sóvidék televízió heti műsora (okt. 29. – nov. 4.)

Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 

 

 

Szombat (okt. 29.)

 

 

     11:00 Visszapillantó (ism.)

 

 

     18:30; 21:00

     Mese

     Hírek

     Heti téma: Aszfaltozzák a korondi utcákat

     Körkép: Lőrincz Mártonra emlékezünk

                Nyugdíjasok napja Szovátán

     Harangszó: ‘56-os megemlékezés

     Négyszemközt: - meghívott Biró Edit.

     Koncert: Balázs Fecó

Módosítás: (2011. november 04. péntek, 09:47)

 

Idősek és nyugdíjasok napja Szovátán

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

„Ugye, milyen gyorsan telik el egy nap. Ha külön nem figyelünk rá, csak rá, akkor észre sem vesszük. Mert az időt csak a „most”-ban lehet megélni, csak a pillanatban lehet jelen lenni, önmagunkkal azonosulni, eggyé válni. Minden egyéb csupán reményteljes vagy aggodalmas várakozás illetve nosztalgiázó vagy fájdalmas emlékezés.

Hát legyünk a „most”-ban, a mában! A ma pedig az Önöké! Érezzék jól magukat!”


Ezekkel a szavakkal biztatják október 24-én hétfőn a Domokos Kázmér Művelődési Házban az Idősek és nyugdíjasok napjára összegyűlteket.


Az önkormányzat által szervezett rendezvényen Péter Ferenc polgármester külön köszönti az ötvenedik házassági évfordulójukat idén ünneplő szovátai házastársakat, az aranylakodalmasokat.

Módosítás: (2011. október 24. hétfő, 00:47)

 

Érmekkel tértek meg a Román Kupáról a taekwondósok

Olvasóink értékelése: / 6
ElégtelenKitűnő 

A Szovátai Medve-tó Sportklub Taekwondo WTF Sasok szakosztálya Máté Miklós edző és Barabás Lajos József oktató vezetésével október 6-8 között tíz sportolóval részt vett a Csíkszeredában megrendezett Román Kupán. A rangos versenyen ismét megmérettettek Máté Miklós tanítványai, akik a következő eredményeket érték el:
- gyerekeknél: - Tófalvi Roland (6-7 év) – 25 kg – III. helyezés; - Nagy Henrietta (6-7 év) – 25 kg – II. helyezés;
- junioroknál: - Mandász Eduárd Tihamér – 51 kg – III. helyezés; Chirteș Alexandru – 63 kg – I. helyezés; Man Rareș – 48 kg – III. helyezés; - Biró Szilvia – 63 kg – III. helyezés;
- senioroknál: - Lőrincz Csaba – 80 kg - II. helyezés.

Módosítás: (2011. október 23. vasárnap, 22:28)

 

Zöld klub hálózat a környezetvédelemért

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Szováta testvértelepüléséről, Budapest XIII. kerületéből indult a kezdeményezés, hogy a testvértelepüléseket összefogva egy zöld klub hálózatot hozzanak létre. A zöld program egy egész éves rendezvény sorozat, 12 találkozóból áll és a Kerület valamennyi testvér települése részt vesz benne – Bécs egyik kerülete, Kassa egyik kerülete, Varsó egyik kerülete, Eszék és természetesen Szováta – megszervezve egy-egy rendezvényt és részt véve a többi eseményen. A program megszervezésében elsősorban az önkormányzatok, azok intézményei és alegységei kapnak szerepet,  de a program célcsoportja elsősorban a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek és a fiatalok.

Módosítás: (2011. október 23. vasárnap, 22:22)