16.jpg
Színjátszó csoport

SLT

ROTARY tábor Répás tetőn

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

Az idei évben első alkalommal került megrendezésre a szovátai ROTARY CLUB jóvoltából az  úgynevezett  Rotary nyári tábor,  amelyen 2 pedagógus kíséretében 21 szovátai általános iskolás tanuló vehetett részt.


A résztvevőknek igen változatos, játékos és izgalmas programokban volt részük.


Mint minden tábor kezdetén, az első nap az ismerkedés jegyében zajlott. A köszöntők után a táborlakók vidám, humoros, ismerkedést elősegítő játékokba kezdtek, majd a délutáni foglalkozásokon a nemezelés fortélyaival próbáltak megbarátkozni.
A napot szabadtéri játékok búcsúztatták (sakk, römi és egyéb társasjátékok).

 

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar sikeres szereplése olaszországi nemzetközi kórusversenyen

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Gorizia – az európai kórusversenyek egyik nagy múltú színhelye; az idén rendezték meg az 50. nemzetközi kórusversenyt. 16 ország – köztük Indonézia, Irán, Új-Zéland, USA – 20 kórusa mérte össze a tudását. A kis nyárádmenti falvak és Szováta gyermekeiből álló Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar képviselte Romániát s a magyarságot. „Folklór”, illetve „20. század és napjaink zenéje” kategóriában magyar szerzők műveit énekelve bronz helyezést értek el a gyerekek csupa-csupa felnőtt kórus között, és különdíjat is szereztek. Nagyon szerették a tiszta tekintetű, lelkesen éneklő-táncoló székely ruhás gyerekeket, akik közt 8 éves is volt. A zene nyelvén adtunk hírt az erdélyi magyarság létezéséről a nemzetek kincseit ünneplő világversenyen. Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kocsár Miklós művei mellett örömmel énekeltük Orbán György, marosvásárhelyi születésű zeneszerző „Gloriáját”.

 

Járda az Akác utcában

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Bár még van rajta igazítani való – egy csatornatetőt kell emelni –, mondhatni, hogy elkészült az új járda az Akác utcában.
A Szováta vizén átvezető hídig a gyalogosnak immár járdán lehet közlekedni.


Egy helyen még felszedték, mert ott éppen sokadszorra folyni kezdett a víz a földből. Remélhetőleg a régi vezetékből, amit ideje már kiiktatni, s az új ivóvíz-vezeték használatára átállni.

 

Elkezdték a kórházbővítési munkálatokat

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

A Szováta – Nyárád kórháznál elkezdődtek a bővítési munkálatok. A tervek szerint az építőnek még az idén át kellene adnia az új épületrészt rendeltetésének. Most a földmunkáknál és az alapok betonozásánál tartanak.


Ha elkészül, a továbbiakban15 ágyas belgyógyászat, 7 ágyas tüdőgyógyászat, 14 ágyas gyerekgyógyászat, sürgősségi szolgálat,  röntgen, labor, belső gyógyszertár összetételű épületkomplexum áll Szovátán a Fő út 156 szám alatt e vidék betegeinek szolgálatára.

Módosítás: (2011. szeptember 01. csütörtök, 21:41)

 

A testvérváros ünnepi arca

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Augusztus 20-a Százhalombattán. Délelőtt a testvérvárosi küldöttségek megbeszélésein a lengyelek (Brzesko) és olaszok (Sannazzaro de Burgondi) mellett szovátai székelyek. Velük a házigazdáknak tolmács nélkül sikerült diskurálniuk. A battaiak hat témát vetettek fel:
- az általános iskolák közötti együttműködés megerősítése;
- a középiskolák között hasonló  kezdeményezések;
- a kulturális kapcsolatok fejlesztése;
- a sportegyesületek kolaborálása;
- havonta vagy negyedévente egy (a magyarul nem beszélőknek angol nyelvű) híradó révén több információt adni egymásnak a településeinkről (megvalósítások, kultúrális- illetve sportsikerek);
- egy fotókiállítás által településbemutató;

Módosítás: (2011. augusztus 29. hétfő, 01:35)

 

Tehetséggondozó táborban Tatán

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Immár kilencedik alkalommal szervezte tehetséggondozó művészeti táborát Tata város önkormányzata, ahová felvidéki, délvidéki fiatalok mellett rendszerint Szovátáról is meghív tehetséges fiatalokat. Az augusztus elejére szervezett tábor célja az ügyes kezű, művészetekre hajlamot mutató fiatalok motiválása azáltal, hogy szakszerű foglalkozások keretében elmélyíthetik korábbi ismereteiket illetve megismerhetnek és kipróbálhatnak különböző technikákat. A szervezők másik célja az identitástudat megerősítése, hiszen a szétszabdalt egykori Magyarország ma már határokkal egymástól elválasztott részeiből (Tatáról, Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből) érkezettek az egyhetes együttlét alatt megismerkedhetnek egymással, barátságokat szőhetnek, s beszélgetéseik során olyan ismereteket szerezhetnek egymás szülőföldjéről, életének helyszínéről, amelyek immár nem elvontak, hanem személyhez kötöttek, így aztán jobban beépülhetnek a tudatba. A több alkalommal visszajárók már kötődnek egymáshoz, nem egyszer barátokként találkoznak, s a következő találkozásig az internet jóvoltából tartják a kapcsolatot.

Módosítás: (2011. augusztus 27. szombat, 01:15)