23.jpg
Színjátszó csoport

SLT

Bronzéremmel tértek meg a XXVIII. Tatai Minimarathon szovátai résztvevői

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Legalábbis Közép-Európában – de talán a világ legtöbb részén így van ez – ha ezt a szót halljuk, marathon, akkor elsősorban futóversenyre gondolunk, mégpedig hosszú távú versenyre, amely amellett, hogy kimeríti a testet, nehéz próbára teszi a szellemet is. Kitartásra tanít és acélozza az akaratot. Csak másodlagosan gondolunk már a futóversenyhez ötletet adó marathóni csatára.


A minimarathon, nyilvánvalóan, rövidebb táv – esetenként más és más hosszúságú –, de ha méltán kapta a nevét, akkor bizonyosan elég hosszú ahhoz, hogy alaposan próbára tegye az emberi szervezetet.


Kétségtelen, hogy a Tatai Minimarathon méltán kapta a görög legendára utaló nevet, hiszen az itt kért 14 km-es táv versenyszerű megtétele nem bárki által teljesíthető feladat. Főleg kánikulában, amikor a legtöbb ember percekig sem állja a nap hevét, s igyekszik mihamarább oltalmazó árnyékot találni.

Módosítás: (2011. augusztus 25. csütörtök, 11:05)

 

Taekwondo Szeminárium

Olvasóink értékelése: / 18
ElégtelenKitűnő 

A Szovátai Medve-tó Sportklub Sasok Taekwondo WTF Csapata, a Nemzeti Taekwondo Szövetséggel együttműködve, Máté Miklós edző és Barabás Lajos József oktató kezdeményezésére, valamint Jong-Kil Kang, 8 DAN-os nemzetközi nagymester szakmai irányításával nemzetközi technikai szemináriumot, öv-vizsgát fekete-övre, oktató és bíró képzést illetve vizsgát szervezett 2011. július 25-31 közott.

A második alkalommal megszervezett rendezvény, a szakág országos szinten legfontosabb felkészülési és továbbtanulási lehetőséget biztosít edzőknek, bíróknak, oktatóknak és nem utolsó sorban a sportolóknak is, akiknek lehetőségük volt meghallgatni a szeminárium előadásait, megtekinthették az oktatói edzői felkészítőket, részt vehettek a Nagymester által vezetett nyílt edzéseken.

A Sasok csapat edzői, oktatói és 15 sportolója valamint 25 csapat 120 edzője, oktatója, sportolója vett részt a rendezvényen az ország minden szegletéből, képviselve a sportág fontos központjait.

Módosítás: (2011. augusztus 27. szombat, 09:05)

 

Festmények és versek a Hotel Kristályban

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

Az ország legrégebben szállodaként működő szállodájában, a gyönyörű Kristály Hotelben gyakran kiállításokkal teszik még különlegesebbé a lenyűgöző környezet. A minap a tatai Sulyok Teréz festőművész képeiből nyílt tárlaton az erdélyi Szovátáról érkezett Molnos Ferenc köteteivel is bemutatkozott, az esős délutánt irodalmi hangulattal töltve. A legendás szálló oly régi, hogy 1776-ban a földszintes épületet már Fellner Jakab tervei alapján bővítették, akkor húzták rá az emeletet. Többszöri rekonstrukció nyomán őrizte meg külső szépségét, s nyerte el a mai igényeknek megfelelő kényelmét a patinás hotel impozáns barokk udvarával, a tóváros szívében. Az augusztus 5-iki eseményen e miliőben nézhettek képeket és hallgathattak verseket a vendégek. A képek maradtak, s továbbra is megtekinthetők.

Módosítás: (2011. augusztus 15. hétfő, 11:20)

 

Székelyek a magasban

A Szovátai Hegyimentő Egyesület 2011. augusztus 17.-én, szerdán, 19,00 órától a Teleki Oktatási Központban találkozót szervez Toásó Istvánnal és Szabó Zoltánnal. A Székelyek a magasban hegymászó-sorozat keretében 2011. május második felében megszervezett Cho-Oyu expedíció két hegymászója fényképvetítéssel egybekötött beszámolót tart az expedícióról.

A nagy média visszhangot kiváltó eseményről előzetesen itt olvashatnak az érdeklődők.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Módosítás: (2011. augusztus 16. kedd, 14:34)

 

VII. Sóváradi napok

Olvasóink értékelése: / 12
ElégtelenKitűnő 

   A hétvégén VII. alkalommal rendezték meg a Sóváradi napokat. A rendezvénysorozat két napig tartott összetett és szórakoztató programok sokaságát foglalva magába. Az ünnep szombaton reggel, a sóváradi polgármesteri hivatal új épületének felavatásával, átadásával és szalagvágással indult el.

 

Madaras Árpád, helyi polgármester megnyitója után köszöntőbeszédet mondott Péter Ferenc, Szováta polgármestere, Kerekes Károly képviselő úr és Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere is. Az ünnepi műsorban láthattuk a helyi óvodások fellépését, a helyi mazsorett csoportot és a helyi 2 – 3. osztályos diákok igazi székely lakodalmas hangulatot varázsoltak a színpadra egy előadás által. Ezután a Sátoraljaújhely, Sóvárad testvértelepüléséről érkező társastánccsoport varázsolta el a nézőket különböző táncprodukciókkal, mint például a bécsi keringő, a szamba, a rumba és a cha cha cha. 

Ezt követően helyi, fiatal előadók énekeltek könnyűzene számokat, amibe a közönség is bekapcsolódott. A polgármesteri hivatal előtti téren rendezett ünnepet a sóváradi néptánccsoport zárta, miután a résztvevők egy ebédszünet után folytathatták a szórakozást a helyi sportpályán.

Módosítás: (2011. augusztus 02. kedd, 15:06)

 

Szováta a Székely Vágtán

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Mint azt mindenféle sajtóorgánumban hirdetve láthattuk nagyszabású rendezvényként szervezte meg az első Székely vágtát Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy megyei jogú város Önkormányzata. A rendezvények célja hozzájárulni az identitástudatunk őrzéséhez. A szervezésben partnerei voltak Maros és Hargita Megyék tanácsai.
A Sóvidék TV adásában készült előzetes ismertetőben, interjúkban láthattuk, hallhattuk városunk is képviselve volt e rendezvényen csokorban.
Csokrot mondok, mert sokrétűnek álmodták meg azt a rendezők.

A nevadó eseménye az ország egyetlen nyílt galopversenye. Célja a lovas-hagyományok ápolása, továbbéltetése és Székelyföld felzárkóztatása ezen és ehhez hasonló hagyományőrző összenemzeti - erőfeszítések sorába: a nyílt galoppverseny a Nemzeti Vágta előfutamaként lett meghirdetve, az első három helyezett részt vételi jogot nyervén a Hősök terén szeptember 14 - 18 között megrendezésre kerülő nemzeti lovassport eseményre.  Szováta színeiben a tavalyi Vágtán anyaországi profi versenyző vett részt, melyet egy nagy cég szponzorált. A Székely Vágtán a meghirdetésben kizárták és a jelentkezési fázisban kiszűrték a profinak vagy fél profinak mondható versenylovakat és a versenyre tenyésztett fajtákat (arab és angol telivérek).
Szováta nevében, a versenyben való részvételt a lovas-katonai-hagyományok továbbéltetését felvállaló szervezet, a XV. Mátyás Huszárezred emlékét őrző Szovátai Huszár Egyesület tagjai szervezték meg és vitték véghez. Hagyományőrző lelkes amatőrökként gyakorlatilag is hitet tettek Egyesületük alapszabályzatában foglalt célkitűzésnek: a lovassportok és a lovas hagyományok ápolása mellett. Mindent tekintetbe véve bátran mondhatjuk, hogy képességeiket meghaladva szépen, eredményesen szerepeltek: az előfutamban, csoportjában harmadik helyezést ért el Lázár Béla (39) Bubi (16) nevű lovával. Gratulálunk az eredményhez és köszönjük erőfeszítésüket.

Módosítás: (2011. augusztus 02. kedd, 15:23)