5.jpg
Színjátszó csoport

SLT

A székelyek történelme

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A Bernády Közművelődési Egylet és Szováta Város Önkormányzata szervezésében, 2014. október 22-én, szerdán, 18,00 órai kezdettel Dr. Hermann Gusztáv Mihály történész, előadást tart „A székelyek története” (mítoszok és tények) címmel.

Az előadó adjunktus legjelentősebb kisebbségi oktatási intézményünknél a Babes-Bolyai Tudomány Egyetemnél. A székely történet, történelem kutatásának egyik kiemelkedő tudományos személyisége, kiváló eredményeit a Magyar Állam egy magas rangú állami kitüntetéssel méltatta. Több jelentős műnek szerzője illetve társszerzője, többek között a nagyközönség számára leg ismertebb a Székelyek története című tankönyvnek. Ez a mű nagyon fontos a széleskörű önrendelkezésre törekvő székely közösségnek, mert alapját képezi a saját történelmünk iskolai oktatásának. Az előadását a szakmának és a nagyközönségnek írt művei, kutatásai alkalmával szerzett tapasztalataira alapozza a szerző-előadó.

A szerzőről további részletes információkat az interneten találhatnak az érdeklődők!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Módosítás: (2014. október 17. péntek, 08:55)

 

Vujity Tvrtko: először Kolozsváron, Brassóban és Szovátán

Pontosítás a jegyvásárlást illetőenn - A helyszínen megváltott jegyek ára 25 lej.

Történések, amelyek mindenkit megindítanak, mindenkire hatással vannak. Vujity Tvrtko – televíziós tudósító, médiamunkás, aki az elmúlt évtizedeket azzal töltötte, hogy ilyen helyzeteket, eseteket kutatott fel.

Történetei gyakran mutatnak túl egy-egy tudósításon: emberi helyzeteket mutatnak meg, gyakran tragikus körülményeket, máskor vicces eseteket és sokszor kétélű helyzeteket, amikor a közönség nem tudja, hogy sírnia kell, vagy nevetnie.

Tvrtko Erdélyben több alkalommal is megfordult, ami nem meglepő, nagymamája a háromszéki Ozsdola szülöttje. Ezúttal október 27-30 között tart előadásokat, amelyekkel bebizonyítja: nincs okunk a szomorkodásra, örömre viszont annál több is akad. Első kolozsvári, brassói és szovátai előadói estje során olyan témákat érint majd, mint a világ utolsó magyar hadifoglyának hazatérése, Kim Ir Szen üvegkoporsója, vagy a világhírű 3-as szektor. Mesél a világ legnagyobb lepratelepéről, ahol az arc nélküli emberek élnek, a közönség pedig megismerheti a világ legidiótább diktátorát is.

Módosítás: (2014. október 20. hétfő, 12:19)

 

Operett látogató kirándulás Kolozsvárra

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Lehár Ferenc: A MOSOLY ORSZÁGA - Budapesti Operettszínház vendégelőadására szervezünk kirándulást  2014. október 26-án, Vasárnap.

Részvételi díj 80 lej – tartalmazza a belépőt és a viteldíjat.

Jelentkezni 2014. október 10-ig a 0740146403 telefonszámon vagy a Városháza 5 sz. irodájában.

Módosítás: (2014. szeptember 29. hétfő, 11:56)

 

Magyar jelen

A Székely Nemzeti Tanács szovátai szervezete és a Bernády KE tisztelettel meghív minden kedves szovátai lakost 2014. október 1-én, szerdán, 18,30 órára a Szovátai Unitárius Templomba, Drábik János, jogász, a Szabad Európa rádió Kézdi Pál néven ismert valamikori műsorszerkesztője „Magyar jelen” című előadására.

Az előadás-sorozat célja a szunnyadó magyarság tudat ébren tartása, a valós magyar történelem megismerésével. Előző eseményeket, melyeknek meghívottai dr. Pap Lajos orvosprofesszor és Molnár V. József néprajzkutató voltak, szeretnénk folytatni ezen előadással melynek tematikája a nemzetközi pénzvilág hatása a magyarságra és a napjaink Ukrajnai helyzete, annak magyar vonatkozásai.

Módosítás: (2014. szeptember 23. kedd, 17:49)

 

III. Szovátai Helytörténeti Konferencia

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Teleki Oktatási Központ, Szováta Város Önkormányzata, és a Bernády Közművelődési Egylet a Sóvidék Kulturális Folyóirat Szerkesztőségével együttműködve harmadik alkalommal rendezi meg idén a Szovátai Helytörténeti Konferenciát, melynek címe: Szováta az első világháború alatt.

Időpont: 2014. Szeptember 27, Szombat, 09,00 órától.

Helyszín Teleki Oktatási Központ, Bíró István Terem.

Az érdeklődők számára, a TOK kisbuszával feljutási lehetőséget biztosítanak a szervezők, az Virág lakótelep bejáratától 8,30-as indulással.

A szakmai találkozó lehetőséget ad, hogy számba vehessük, bemutathassuk a Sóvidék kisrégióra vonatkozó tudományos kutatásokat, ugyanakkor kifejezett célunk a szakmai kapcsolatok erősítése, kialakítása a különböző területeken dolgozó szakemberek között.

Módosítás: (2014. szeptember 23. kedd, 17:43)

 

Buborékok

A" Szarkafészek" Társulat bemutatja, Csiky Gergely: BUBORÉKOK, című 3 felvonásos vígjátékát.

Időpont:  szept. 28-án (vasárnap) du. 6 órától Helyszín: "Domokos Kázmér"  kultúrház

A jegyek ára: 15 lej (elővételben Kiss Jánosnál vagy előadás előtt a helyszínen).

Sszeretettel meghívjuk a szovátai Szarkafészek Társulat előadására.

Csiky Gergely: Buborékok

című három felvonásos vígjátéka

2014. szeptember 28-án vasárnap, 18 órai kezdettel a szovátai Domokos Kázmér Művelődési Házban kerül bemutatásra.

Szeretettel várjuk!

a társulat nevében Kovács Katalin rendező

Módosítás: (2014. szeptember 18. csütörtök, 15:29)