28.jpg
Színjátszó csoport

SLT

Pénzügyőr Zenekar koncert - Szováta 2014

A Vámos Települések Szövetségének erdélyi települése, Vámosgálfalva meghívására ismét vidékünkön turnézik a Pénzügyőr Zenekar: augusztus 298-én Sepsiszentgyörgyön, 30-án, Szombaton Szovátán és Marosvásárhelyen, 31-én vasárnap pedig Vámosgálfalván.

Szováta-fürdő immár visszatérő vendégei: eddig 3 alkalommal volt lehetősége látni-hallani őket a szovátai lakosoknak és a fürdőközönségnek.

A szovátai koncert helyszíne a Fűrdőtelepi központi park, időpontja 2014. augusztus 30-a, Szombat, du. 15,00 óra.

Kiváló szaktudással játszanak klasszikus darabokat: Bach, Beethoven, Mozart és más hires zeneszerzők műveit egyaránt.  A pénzügyőr zenekar országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekar. Az együttes vezető karmestere Kapi-Horváth Ferenc, karmestere Nyers Alex.
Fellépnek a Vám- és Pénzügyőrség hivatalos rendezvényein, vámhivatalok, határátkelők avatásán, hangversenyeken, fogadásokon. Ünnepi, jótékonysági koncertek, rádió- és televízió-közvetítések, térzenék, zenés felvonulások, fesztiválok alkalmával a teljes zenekar szerepel, de nagy sikere van a kamaraegyüttes, a big band formáció és a tánczenei kisegyüttes színvonalas produkcióinak is.
Repertoárja sokszínű: a hagyományos fúvósindulóktól a modern fúvószenéig terjed.
Látványos gyepshow-programjuk (alakzatok zenekar általi megformálásával egybekötött bemutató) mindig nagy tetszést arat.

https://hu-hu.facebook.com/pages/P%C3%A9nz%C3%BCgy%C5%91r-Zenekar/217501401673640

Módosítás: (2014. augusztus 22. péntek, 13:40)

 

Emléktábla avatás

Szováta Város Önkormányzata, a budapesti Bolyai Önképző Műhely és a Bernády Közművelődési Egylet tisztelettel meghív minden kedves szovátai lakost és vendéget 2014. augusztus 20-án 18,00 órától Szováta központja közelében, a Csorgó utcába, a Nádas-csorgónál tartandó emléktábla-állításra.

Az emléktáblát a budapesti székhelyű Bolyai Műhely Alapítvány kezdeményezésére a Sándor János fafaragómester készítette Molnos Ferenc költő és képzőművész verssorainak felhasználásával. Az ötletadó Deák-Sárosi László parajdi születésű költő, filmesztéta, a Bolyai Önképző Műhely tanára (http://bolyaimuhely.hu/tan%C3%A1ri-kar).

Az esemény célja felhívni a figyelmet a Műhely návadójának, Bolyai Jánosnak a szimbolikus személyiségére, és a BOM küldetésnyilatkozatában (http://bolyaimuhely.hu/k%C3%BCldet%C3%A9s) megfogalmazott humán értékekre. Ezeket az értékeket jelképezi a szovátai költő verséből vett idézet is, ami szerint nyitottnak kell lenni az egyetemes tudásra, de a tudósnak, művésznek a közösség irányti elkötelezettségét is szem előtt kell tartania.

A javaslattévők azért egy kortárs szerzőt idéztek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy mindenkori kortársak között is vannak értékeket teremtők. A Bolyai Önképző Műhely 2000 óta szervez hároméves aktív humántovábbképzést a több területről érkezett, kiemelkedő képességű és eredményeket elért egyetemi hallgatóknak.

A BOM jelenlegi hallgatói és tanárai, néhány korábban végzett hallgatóval együtt, mintegy 40-en vesznek részt egy erdélyi-székelyföldi tanulmányi kiránduláson, amelynek része e két szovátai esemény is.

A táblaavatást követően 18:45-től a Városháza Dísztermében a tanulmányi kirándulás részvevői meghallgatják dr. Szenkovits Ferenc "A Bolyaiak élete és munkássága" című előadását, amelyre minden érdeklődőt szívesen várnak a szervezők.

Módosítás: (2014. augusztus 19. kedd, 14:09)

 

Szimfonikus szabadtéri koncert

Az aszódi (Magyarország), Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola Szimfonikus zenekara hangversenyt ad 2014. augusztus 2-án, szombaton, 18,00 órai kezdettel a Fürdőtelep központi parkjában. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Néptánc és kézműves tábor

Vidám gyermekzsongás, népi muzsika tette hangulatossá a Kőrispataki Szalmakalap Vendégházat, a Küsmöd-pataka völgyében elterülő kis falut. A Szovátai Népi Játszóház itt szervezte meg a „Tiszta forrásból” néptánc- és kézműves táborát, július 8-12 között.

Az idei nyári táborban a felcsíki és nyárádmenti néptáncokkal ismerkedhettek meg a szovátai és környékbeli gyerekek, valamint a Csíkszentdomokosról meghívott gyermekcsoport. Habár a gyerekek az iskolai tanév során is heti rendszerességgel vettek részt néptánc foglalkozásokon, a tábor keretei között lehetőség adódott arra, hogy jobban elmélyüljenek a néptánc elsajátításában, ugyanakkor különböző tájegységek gyerekei megismerkedjenek egymás népi kultúrájával, sajátos életvitelével.

A csíkszentdomokosi gyerekek székely tartása, virtusos tánca, a közös táncolás hangulata magával sodorta a szovátai gyerekeket is, megízlelhették a csíkszentdomokosi gyerekek mindennapjaiban még élő néphagyomány fontosságát, együtt élték meg a közös játszás, táncolás élményét.

Karda László csíkszentdomokosi táncmester, gyermekközeli, ám határozott oktatásával tette színvonalassá, egyben játékossá a tánctanulás fárasztó perceit. A csíkszentdomokosi gyerekek segítségével megismerkedtünk különböző felcsíki táncrendekkel, változatos forgási technikákkal, legényes figurákkal, miközben megtanultuk a felcsíki népdalokat és mókás csujjogatásokat. A Hejsza, Hadd el te kicsike, Zsuka, Cepres, Öregzsidós, Gólyás, Zsebkendős, Változtatós táncok közül talán a Zsuka nyerte el a leginkább fiúk, lányok tetszését.

Módosítás: (2014. július 22. kedd, 22:03)

 

Tánc- és játszóház

A Szovátai Népi Játszóház a 2013-2014-es tanévben is „Tiszta forrásból” mottóval folytatta a népi kultúra átörökítése érdekében szervezett, táncházas és játszóházas tevékenységsorozatát.

Célunk a népi hagyományőrzés- és továbbadás volt, nyárádmenti táncelemek, táncrendek, néphagyományok megismertetése, elsajátíttatása, a nagyobb gyerekekkel a mezőségi és széki tánc néhány alapmotívumának elsajátítása, a gyerekek táncházas alapműveltségük megalapozása, valamint ismert kézműves technikák új ötletekben való alkalmazása, új kézműves technikák elsajátítása.

Az évet hagyományosan újévköszöntő játszóházzal kezdtük, felelevenítve a helyi téli népszokásokat, néphagyományokat, bátran merítve székely népünk farsangi mókázásaiból, a fonók és medvés táncházak vidám hangulatából. A farsangból nem hiányozhatott a sóvidéki ál-lakodalmas megjelenítése sem, amely nagy sikernek örvendett gyerekek, szülők körében egyaránt, önfeledt játékba csalogatva a résztvevőket.

Módosítás: (2014. július 20. vasárnap, 11:19)

 

Meghívó

„Naponta húzom fel a múlt kútjából az

emlékvödröket.

Vödörnyi szépet, csigát, kacskaringót,

kéket, sárgát, hajnalt, alkonyt, a régi szelet és a régi színeket. „

Latinovits Zoltán

 

Újabb szép estére készülünk: a II. Szovátai Pedagógus Találkozóra, melyre sok szeretettel hívunk, várunk minden Szovátán élő, jelenleg, vagy egykor tanító pedagógust, mestert, szakembert, oktatásban dolgozót és kedves párját, 2014. július 18-án, pénteken este 18:30-tól, a Fenyő-szálló felújított Margaréta termébe!

A jó hangulatról a Líceum egykori zenekara gondoskodik, Dósa László és zenekara, valamint Rózsa Anna.

Kérjük, július 10-ig jelezze részvételi szándékát a szervezőknek:

Nagy (Pál) Aranka - 0744648284,

Csetri (Werner) Márta – 0747298827,

Dávid (Laczkó) Katalin -0744106028,

Derzsi Ferenc – 0265570453,

Fekete Árpád – 0749290691,

Hajdú Imre – 0744809527,

Kiss János -0740146403,

Szolláth Hunor – 0745904473,

Ferenczi Izabella - 0740755125

Módosítás: (2014. július 07. hétfő, 12:30)