34.jpg
Színjátszó csoport

SLT

Kiállítás látogatás

 

A Bernády Közművelődési Egylet kirándulást szervez, Csíkszeredába, a Csontváry Kosztka Tivadar kiállításának megtekintésére 2016. június 11-én, szombaton.
Irányár 55 lej/fő.
Jelentkezési határidő 2016. június 6. hétfő: Mester Zoltán 0726916820 vagy Kiss János 0762254729
A kirándulás tervezett programja:
• Indulás 09,00 órakor
• Csontváry Tárlat és múzeumlátogatás (egyéb állandó és időszakos kiállítások megtekintése) 11,00 – 13,00.
• Márton Áron szoborkompozíció megtekintése, koszorúzása, városnéző séta 13,00-15,00.
• Az időjárás függvényében megálló Hargita fürdőn.
Mindenkit szeretettel várunk!

Módosítás: (2016. május 30. hétfő, 13:38)

 

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság kiadásában jelent meg ez év áprilisában Ambrus Lajos Sírtánc című prózakötete. Az író vallja: Erős várunk nékünk az anyanyelv. Ő a székely életforma helyi színeinek megtestesítője, nyelvi leleményességének őrzője – írja Bobory Zoltán költő, író, a Magyar Írószövetség tagja.

A kötet szerkesztői 2016. május 20-án este 7 órától a szovátai Polgármesteri Hivatal dísztermében író-olvasó találkozón mutatják be a szép kiadványt, amelyet az érdeklődő Olvasók kérésére az író a helyszínen dedikál.

Módosítás: (2016. május 12. csütörtök, 23:13)

 

Operett-látogató kirándulás

2016. május 22-én, vasárnap autóbuszos kirándulást szervezünk a Kolozsvári Magyar Operába, Kálmán Imre: A Bajadér című operett előadásának megtekintésére. A 18,00 órakor kezdődő előadásra indulás 14,00-kor a szovátai Kisállomás utcából, részvételi díj (utazás és belépő) személyenként 70 lej. Jelentkezni mielőbb a 0762254729 telefonszámon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen.

Kálmán Imre

A BAJADÉR 

Operett két felvonásban

Julius Brammer és Alfred Grünwald szövegkönyvét Kolozsvári Andor és Kubinyi Ernő fordította, a Kolozsvári Magyar Opera számára átdolgozta: Moravetz Levente

Kálmán Imre operettjének ősbemutatója már szinte egy évszázaddal a hátunk mögött van, hiszen a művet 1921-ben játszották először Bécsben. A különleges dallamok, a humorral fűszerezett vallomásos duettek a folyamatosan változó házassági ajánlatok történetét varázsolják felejthetetlenné.

A Párizsi Operettszínház páholyfolyosóján induló történet nem kevés bonyodalommal jár.

Módosítás: (2016. május 02. hétfő, 08:21)

 

Fiatalok a Fiatalokért

A Váci Ifjúsági Fúvószenekar 2016. márciusában a Korondi Fúvószenekarral együttműködve közös koncertet-turnét szervez, ennek egyik állomása a szovátai koncert.

Váci Ifjúsági Fúvószenekar előadásában vidám fúvószene kicsiknek és nagyoknak, klasszikusoktól a könnyűzenéig.

Időpont:2016. március 19. (szombat) 16 óra Helyszín: Szováta, Domokos Kázmér Művelődési Ház

A belépés díjtalan!

A program a Nemzeti Kulturális Alap  támogatásával valósul meg.

Módosítás: (2016. március 15. kedd, 23:59)

 

Tiszta forrásból

A Szovátai Népi Játszóház „Tiszta forrásból” mottót viselő rendszeres táncházas és játszóházas tevékenységei a 2015-ös évben is nagy érdeklődésnek örvendtek. A népi kultúra átörökítése érdekében, néhány éve önkéntesen működő Játszóház célja a népi hagyomány megélése és továbbadása, a közösségi beilleszkedés segítése, hagyományos kézműves technikák elsajátítása, népzenei és néptánc műveltség megalapozása, a gyerekek és a helyi közösség nemzeti önazonosság tudatának fejlesztése.

A 2015-2016-os tanév céljai között szerepel, hogy az általános iskola alsó tagozatos gyerekei megismerkedjenek a helyi, sóvidéki és nyárádmenti táncokkal, gyermekjátékokkal, a néhány éve táncoló gyerekek pedig a helyi népszokások, táncok elmélyítése mellett ismerkedjenek a mezőségi, felcsíki, moldvai táncokkal. Ugyanakkor célunk bevonni a város perifériáján, hátrányos helyzetben élő gyerekeket, valamint minél szélesebb körben népszerűsíteni a népi kultúrát a városban, kistérségben. évi táncházas foglalkozásainkon főképp felcsíki és moldvai néptáncelemekkel, táncrendekkel, néphagyományokkal ismerkedhettek a résztvevő óvodás- és kisiskolás gyerekek.

Módosítás: (2016. február 19. péntek, 12:52)

 

Erdély Honismereti Fotóalbumok - Tájak, Fotók, Emberek ...

A Bernády Közművelődési Egylet és a Szovátai Református Egyház könyvbemutatót szervez 2015. november 13-án, pénteken, du 5 órakor a református imateremben.

A fotóalbum címe Magyar Zsoltár, szerzők Várady Péter Pál és Lőwei Lilla.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dsida Jenő lírája ima, fohász, egyedi gondolatokkal, biblikus példázatossággal, költői alázattal. Hitet tett a magyarság eszméje mellett, szószólója volt népének, bátorsággal állt ki a veszélyeztetett nemzeti lét mellett. Élete küldetés volt és ítélet. Jó oldalon állt. Tiszta szívvel, tiszta lélekkel mutatta az utat, melegítette a helyet, ahol élt és ahol halnia kellett.

Életéből kiragadott képekkel ízelítőt adunk egy küzdelmekkel és emberi helytállással megélt sorsból. A költő munkásságáról szóló tanulmánnyal, verseiből ollózott idézetekkel és színes fotókkal mutatjuk be Kolozsvár hűséges költőjét.

forrás: 

http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/erdely-magyar-zsoltar-dsida-jeno#bovebb_ismerteto 

Módosítás: (2015. november 10. kedd, 22:40)