38.jpg
Színjátszó csoport

SLT

„Tiszta forrásból” hagyományőrző tábor

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Cikkek - Általános cikkek


Az élményszerű kézműves tevékenységeken a Játszóház önkéntes foglalkoztatói segítségével a gyerekek napi két alkalommal népi kézműves technikákat próbáltak ki: nemezelés (szappanos vizes nemezeléssel ékszer készítés, tarisznya díszítés, tűs nemezeléssel használati tárgyak, játékok készítése), szövés karmantyúfán (táska-, tarisznyaszövés), üvegfestés, tarisznyavarrás és - díszítés posztóból és nemezből, bútorfestés, agyagozás, fakanál- és marionett bábkészítés; az elkészült használati tárgyak által a gyerekek ízlésvilágára próbáltunk hatni.A közös népdaltanulás során nyárádmenti, küküllőmenti és moldvai népdalokat énekeltünk népi muzsika kíséretében.
Minden délután néprajzi előadáson vettünk részt, ahol megismerhettük a Sóvidék, Nyárádmente és Trunk környékét, bemutattuk egymásnak az egyes vidékek népviseletét, próbáltunk közös vonásokat találni és a másságot felfedezni, elfogadni a székely- és csángó magyar nép kultúrájában, szokásrendjében, beszédében. A népzene, népi hangszerek iránt érdeklődő gyerekeknek lehetősége volt kipróbálni, játszani olyan népi hangszereken, mint a pásztorfurulya, koboz, gardon, a Játszóház gyerek népi zenekara pedig jó néhány új dallamot gyűjtött tarsolyába, hogy azokkal élményszerűbbé, változatosabbá tegye a következő tanévi játszóházas tevékenységeket.
A színvonalas hangszeroktatást a Magyarországról meghívott vendégeink, Földi Lehel, Donkó Mária és Horváth Nóra biztosították.
A tábor ideje alatt alkalmunk volt e népi hangszerek elkészítési folyamatát, fortélyát is megfigyelni, amikor közösen ellátogattunk két, népi hangszerkészítő kisiparos műhelyébe, Szászrégenbe. Nagy élmény volt a gyerekek számára a munkafolyamat bemutatásának követése, a hangszerek készítésének útja: a gyalupadon lévő néma fadarabtól hogyan jut el a hangszerkészítő mester a koncert hegedű, koboz, vagy éppen havasi kürt megszólaltatásáig. A kirándulás alkalmával megtekintettük az 1600-as években épült görgényszetimrei Rákóczi vadászkastélyt is, valamint az itt található vadászmúzeumot és dendrológiai parkot. 
A napi program csúcspontja az esti táncház volt, ahol kicsik-nagyok kedvünkre rophattuk a nyárádmenti- és moldvai néptáncokat, feledésbe merült népi gyermekjátékokat elevenítettünk fel, játszottunk nagy beleéléssel, lelkesedéssel. Hallgattunk népmesét, tanultunk kiszámolót, csujjogatót is.
A tábori foglalkozásokat szabadtéri, közösségformáló játékok, elmúlt idők játékai tarkították. A gyerekek szabad idejükben olvashatták az ajándékba kapott kiadványunkat, tábori naplót írtak, a meleg idő ellenére is vígan lehetett gólyalábon járni, majd a kútvíz hűvösében felüdülni, a falusi élet adta örömökkel és kihívásokkal ismerkedni. 
Az élmények összekovácsolták a csapatot, barátságok születtek és erősödtek meg a tábor végére, barátságok, melyeket az utolsó együtt töltött estén körültáncolt tábortűz pecsételt meg fényével, a tűz és a hangulat melegségével.
A tábor ünnepi szentmisével, majd közös utcai felvonulással zárult, ahol immár másodszor lebegtettük meg a nyárádremetei táborunk zászlaját.
Az ünnepi gálán a szülők, meghívottak és a falubeli érdeklődők jelenlétében mutattuk be mindazt, amit a hét folyamán tanultunk: mesét hallgattunk a saját készítésű marionett bábokkal a gyerekek előadásában, énekeltünk, zenéltünk, táncoltunk, ugyanakkor a jelenlévők megcsodálhatták az elkészült kézműves termékekből készült kiállítást.
A táborozó gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodva tértek haza, és reméljük, hogy az élmények átadásával, az igazi értékek, erények megélésével kicsit „megfertőzik” majd társaikat, környezetüket is.
A gyerekeken keresztül szeretnénk ugyanis szólni a tágabb közösség tagjaihoz is, felhívni a figyelmet a hagyományápolás fontosságára, rámutatni a népszokásaink generációkat összetartó erejére, melyek révén a mostani változó körülmények között is megtalálhatjuk helyünket, nemzeti értékeinket.
A tábor szervezői köszönetet mondanak minden kedves támogatónak, akik segítségükkel hozzájárultak a tábor sikeres megvalósulásához, valamint ahhoz, hogy ez által a szerényebb családi háttérrel rendelkező gyerekek is részt vehessenek egy igazi értékeket nyújtó, tartalmas tábor hagyományőrző foglalkozásain, részesülhessenek annak családias légköréből.
Köszönet a tábor főtámogatójának – a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint további támogatóinknak: Maros Megyei Tanács, Pro Sovata Alapítvány, Szováta Város Önkormányzata, szovátai Bernády Közművelődési Egylet, nyárádremetei Kalkuttai Szent Teréz Nőszövetség, Nyárádremetei Polgármesteri Hivatal, S.C. Deaktrans SRL., Jeremiás Terézia, Mikó István, Magyari Pál vállalkozók, illetve szovátai szülők.

 

Módosítás: (2011. július 24. vasárnap, 21:37)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Dosa Kati 2011-08-03 19:50
Szep lehetett!!!
Idézet
 

This content has been locked. You can no longer post any comment.