2009 marcius 15 - pesti koos karoly 11.jpg
Színjátszó csoport

SLT

Az ország tíz kiemelt fürdőközpontja között Szováta

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Cikkek - Általános cikkek

 


„Romániában találhatók Európa leggazdagabb és legváltozatosabb gyógyhatású természeti kincsei – gyógyvizek, mofetták, sóbányák stb. Szakértők szerint a kontinens gyógyhatású forrásainak egynegyede, mások szerint egyharmada hazánkban található. Ezeket nemcsak megtalálni kell, hanem ellenőrizni és hasznosítani is” – jelentette ki Cseke Attila egészségügyi miniszter, akinek kezdeményezésére július 14-én együttműködési szerződést írt alá három minisztérium vezetője: Cseke Attila egészségügyi, Elena Udrea vidékfejlesztési és turisztikai illetve Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter. A megállapodáshoz társult az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Román Orvosi Kamara is.


A kezdeményezés célja az egészségturizmus fejlesztése és népszerűsítése. A tárcaközi egyezményt aláíró felek megállapodtak, hogy a következő három évben kidolgozzák a gyógyturizmus fejlesztésének törvényes feltételeit. Ugyanakkor olyan balneológiai szaknévsort állítanak össze, amely tartalmazza a gyógykezelési lehetőségekkel rendelkező településeket és az ajánlott kezeléseket.


Nemzetközi szinten is versenyképessé kívánják tenni a hazai gyógyturizmus kínálatát, ezért a megállapodásukban rendkívüli beruházásokat irányoznak elő a fürdőközpontok fejlesztésére.


Az egyezmény kapcsán szó esett arról is, hogy tíz település vagy természeti forrásokban gazdag övezetet hamarosan balneoklimatológiai központtá minősítenek. Ilyen minősítést kap Félixfürdő, Herkulesfürdő, Kovászna, Szováta, Vízakna, Olăneşti, Techirghiol, Amara, Govora és Călimăneşti-Căciulata.


Hogy Szováta ott lehet a tízek között, a természeti adottságai mellett, az iitt történt jelentős fejlesztéseknek is köszönhető. Annak, hogy évről évre sikerrel növeszti népszerűségét, s az idelátogató vendég megelégedetten és szép emlékekkel távozik innen.


„Ma is van egyfajta elismerése annak, hogy igen, itt vannak olyan természeti források, amelyek egészségügy szempontjából is fontosak, viszont ezt egy akár turisztikai csomagba is be kell illeszteni, és sok minden mást hozzá kell tenni, el kell tudni adni. Ez nem csak az Egészségügyi Minisztérium feladata, hanem más minisztériumok feladata.”
Az európai turisztikai piacon csak komoly fejlesztésekkel lehet teret hódítani. Több vendéget és több külföldi vendéget kell idevonzanunk.


„Románia gyógyfürdőiben egyébként ma is minden tíz páciensből egy külföldről érkezik. Ezt az arányt kellene növelni” – mondta Cseke Attila miniszter.

Módosítás: (2011. július 24. vasárnap, 23:39)

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.