Aláírták, indulhat a Só útja projekt kivitelezése

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Kedden, július 26-án délelőtt Marosvásárhelyen a megyei tanács épületében Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke jelenlétében Péter Ferenc, Szováta polgármestere és Simion Cretu, a központi fejlesztési ügynökség igazgatója aláírták a Só útja projekt finanszírozási szerződését, amelynek révén beindulhat Szovátán egy újabb, 7,4 millió lej értékű beruházás.

 

A Só útja projektet már évek óta próbálják futtatni, az első változattól jelentősen eltérő legutóbbi változata végre nyerő lett, ezzel az aláírással zöld utat kapott.

 

De miből is áll a Só útja projekt?

 

 

2004-ben egy PHARE-programmal kezdődött a fürdőtelep fejlesztése, amelynek révén a fürdőtelepi utak és járdák felújítása mellett új sétányokat is építettek a Medve-tó és a Mogyorósi-tó köré, s a többi tó (Zöld, Vörös, Piroska, Rigó) megközelítésére is. Most van folyamatban a Tivoli-tó újjáépítése – 80 %-ban elkészült – amely elsősorban a fiatalok számára fog üdülési, szórakozási lehetőséget biztosítani. Ezeket fogja összekötni – szó szerint is – a Só útja projekt, amely amellett, hogy ki fogja emelni az ottani látványosságokat, ökodidaktikai célt is szolgál. A turisták tanösvényeken járhatják be a tavak környékét, amely egyedülálló módon, gazdag növényzettel rendelkezik – ellentétben más sólelőhelyek sivárságával –, és úgy figyelhetik meg a látványosságokat, hogy közben nem tesznek kárt e rendkívül szép és változatos formákkal váró környezetben. A projekt részeként egy 28 méter magas kilátótorony is épül, ahonnan kitárul a néző előtt egy csodás panoráma. A Medve-tó és Mogyorósi-tó közötti részen művelődési célokra használható teret alakítanak ki, világítással is kiemelik a sósziklákat. A Tivoli-tó felé sétányt építenek.

 

A fejlesztési régió igazgatója elismeréssel beszélt a szovátai beruházásokról. Simion Cretu a nagy számban jelen lévő sajtóssal megosztotta azon információját, mely szerint válság ide vagy oda, a korábbi évekhez képest már a tavaly megduplázódott a turisták száma Szovátán, 90.000-ről 180.000-re emelkedett. Mindez a helyi önkormányzat erőfeszítései mellett, a megyei önkormányzat támogatásának is köszönhető.

 

A tervet 2013-ig kell megvalósítani. „Nem lesz könnyû dolga a polgármesternek – mondta Lokodi Edit Emőke tanácselnök az aláírás előtti felvezetőjében –, mert emellett még nagyon sok terv kivitelezéséhez fogott hozzá, de a kitartó munkának van látszata, eredménye, hiszen az utóbbi évtizedben igencsak átalakult Szováta.”

Módosítás: (2011. július 27. szerda, 00:57)

 

Hozzászólások  

 
0 #10 Laikus 2011-08-10 09:57
F.Attilának. Miért baj az a szovátainak hogy "sok " a túrista?...
Idézet
 
 
+3 #9 Sepsi 2011-08-03 17:07
sok sikert a munkahoz, remelem belefer egy-ket jatszoter is, lehetoleg nem penzbedobos, mert az egesz Telepen 1 hintat nem talaltunk.Gyerek viszont van rengeteg.
Idézet
 
 
+1 #8 N. Peter 2011-08-02 18:40
Idézet - F. Attila:
Az, hogy mi a jó, nézőpont kérdése.


Az biztos, hogy nem lehet mindenki egy nézőponton. Van akinek egy dolog hátrány, ugyanaz a dolog egy másiknak egy nagy lehetőség... szerintem jól megfér egymás mellett ez is, az is ... elég volt a kommunizmusban az, hogy mindenkit egy véleményre kényszerítettek !
Idézet
 
 
+1 #7 F. Attila 2011-07-31 22:19
Az, hogy mi a jó, nézőpont kérdése.
Idézet
 
 
+1 #6 N. Peter 2011-07-31 09:23
Vak aki nem látja, hogy történnek jó dolgok Szovátán. Nem értem azokat, akik akkor is rosszat látnak, amikor nem kellene...
vagy ha mégis el kell ismerni hogy valami megvalósult végre, akkor azt mondják lefitymálóan, hogy nem most kellett volna ...
Idézet
 
 
0 #5 F. Attila 2011-07-30 13:33
És ez nem üres lokálpatriotizm us, hanem életmód-változás, átminősült szerepekkel. Továbbá hozzátenném, hogy miközben foly a lázas beruházás (forognak átláthatatlan állami lóvék…), mindenki tehetnék, azonközben fel sem merül, hogy vajon milyen teherbírása is van tulajdonképpen ennek a vidéknek? Erről egy mukk nincs. Nem biztos, hogy mindig csinálni kell. Lehet, hogy néha nem-csinálni kell. Hagyni azt, ami régtől fogva van.
Idézet
 
 
0 #4 F. Attila 2011-07-30 13:31
Én ezeknek a grandomániával átitatott mutatóknak nem hiszek, ezek nem átgondolt, komoly referenciák. Ez az a közismert lapos zsurnalizmus, hülyítés, amivel nap mint nap talákozni. Azért nem, mert távolról sem hiszem azt, hogy a haszonszerzés ördögével (több turista, nagyobb pénz stb.) kell biztatni a szovátai lakosokat a jobb életre, akik amúgy is elég hamar bedőltek már neki, ezáltal saját városukból szorítva ki önmagukat. És ez nem üres lokálpatriotizm us, hanem életmód-változás, átminősült szerepekkel.
Idézet
 
 
+2 #3 Szerváth Ottó 2011-07-29 21:11
Dől majd még szebben a lé a Danubius Zrtnek, emelkednek a telekárak papiron. A SÓ útja ferencek és Jewmeisterek zsebeit duzzasztja nagyobbra.
Idézet
 
 
+3 #2 marosi 2011-07-29 18:17
Továbbra sem értem miért kellett ugyanazt a nevet használni, amikor már létezik egy hasonló nevű turisztikai zöld-út. A Só útja egy évekkel ezelőtt, a Fókusz Öko Központ által elindított projekt, amelyet a Maros megyei Tanács is támogatott. A projekt keretén belül szervezett rendezvényen a tanácselnök asszony is részt vett.

szorakozas.szh.ro/archivum/offline/cikk/88559/iden-is-so-utja-a-nyaradmenten
www.focuseco.ro/node/a-so-utja
repf.ro/.../... - 34. oldal
Idézet
 
 
+2 #1 szovatai lakos 2011-07-27 22:56
igen ez mind szep es jo . de a kivitelezok neha arra is oda figyelhetnenek a munka atvetelenel hogy ne csak a szemnek tetszedjen a munka hanem minosegi is legyen . ezeket azert mondom mert latom nap mint nap mifolyik az ujjitsoknal . es miutan kesz a munka ra 2 hetre lehet elorol kezdeni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés