Mesepogácsa az S. Illyés Lajos Iskolában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
„Az én lovam kese,
kezdődik a mese”
2012 májusában vettük át a Meseszer stafétát a Körtvélyfájai Általános Iskolától, hogy az Egri Bródy Sándor Gyermekkönyvtár által kigondolt játék az S. Illyés Lajos Iskolában is elkezdhesse útját. A Meseszer elnevezésű „mese stafétát” 2009 novemberében az Egri Megyei és Városi Könyvtár indította el útjára, hogy bejárja a magyarok lakta vidékeket. A kezdeményezés célja az volt, hogy újra odafigyeljünk népmeséinkre, amelyek valamikor szájhagyomány útján terjedtek nemzedékről nemzedékre. A Meseszer stafétájának 2013. február végéig adott otthont iskolánk. Ebben az időszakban megszerettük a népmesét és szívünknek kedvesek lettek ezek az alkalmak. Így történt, hogy a 2013/2014-es tanévben is meghirdettük a népmese vetélkedőt „A mesepogácsával teli világjáró nagytarisznya” néven. Akárcsak a korábbi évben egy többfordulós anyanyelvi vetélkedőt szerveztünk, ahol teret kapott a népmese szájról- szájra történő átadása és feldolgozása.
A III. és IV. osztályosokat foglalkoztató vetélkedő a népmesék világába vezette el a szorgalmasabbakat. A háromfordulós vetélkedő csapatban késztette munkára a kisdiákokat, változatos feladatokkal és kézműves ötletekkel állította szembe őket. A vetélkedő első három fordulójában egy adott népmesével kellett megismerkedniük és kiegészíteniük mesekezdő- illetve záró mondatokkal, népmesei fordulatokkal, párbeszéddel. A vetélkedő döntője népmeséhez illő keretek között került megrendezésre az S. Illyés Lajos Iskolában. Ekkor volt alkalmuk a résztvevő csapatoknak, hogy bebizonyítsák amesélésre való rátermettségüket és láthatóvá váljék több hónapos munkájuk beérett gyümölcse. Míg a népmesék hősei három próba kiállásával bizonyítják valamilyen nemes jutalom elnyerésére való rátermettségüket, a mi kis mesélőinknek hét játékos próbán kellett bizonyságot tenniük mesélői képességről és jártasságról, leleményességről, kreativitásról, gyorsaságról és nem utolsó sorban együttműködésről. Mindezt sikerült egy olyan nagyszerű mesei keretbe belefoglalni, mely felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevő gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt. Végezetül minden csapat nyertesként került ki, hisz bátor királyfi módjára teljesítették a kitűzött hét próbát és ki-ki a megérdemelt jutalmával térhetett haza.

Ahogy az Egri Könyvtár kérte játékra hívogató felkérésében, kívánjuk a továbbiakban minden intézménynek, közösségnek, hogy „se szeri, se száma ne legyen a mesemondásnak, hogy szépszerével rendesen összegyűljünk mesélni, mesét hallgatni, csak úgy jól érezni magunkat. Hogy a mese legyen fűszere életünknek, gyógyszere rosszkedvünknek, ékszere nyelvünknek. Hogy népmeséink hatalmas fészerében mindenki szert tehessen a maga szerére, amivel szertelenségeit csillapíthatja, netán amin elméjét tornáztathatja. Szaporodjanak hát a MESESZERŰ alkalmak kényszer nélkül szerről szerre, dombról dombra térben és időben egyaránt, legyen ebben játékostársunk felnőtt és gyermek, asszony és ember, jószerével mindenki, akinek kedve van hozzá.”
„Három libagége,
Itt a mese vége.”
A Meseszer rendezvénysorozat sikeres megvalósulásáért köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Bethlen Gábor Alapnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a támogató nevében és képviseletében eljáró Balassi Intézetnek, hogy a program anyagi feltételeit biztosították, valamint az Educatio S.I.L. Egyesületnek, aki a jogi és logisztikai hátteret nyújtotta a rendezvénysorozat megszervezéséhez.

Módosítás: (2014. március 26. szerda, 23:06)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés