FEKETE PIROS - néptánc-színház

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2014. április 3-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a szovátai Domokos Kázmér Művelődési Házban a Maros Művészegyüttes bemutatja a „Fekete piros” Című előadását. Belépti díj 12 lej, kedvezményesen 5 lej. Jegyek elővételben a városházán kaphatók!

FEKETE PIROS - néptánc-színház

"Egy pár lány, két pár lány

fekete-piros fekete

táncot jár.”

 

Legújabb elăadțsunk ismét egy Kányádi Sándor versre épül, mely 1972-ben íródott Kolozsváron, az ott cselédsorban élő Széki leányok táncának láttán.

A szimbólumokkal telített vers, azóta emblematikussá vált, Kányádi költészetének egyik igazi gyöngyszeme, mely egyszerre szól hagyományőrzésről és az Erdélyi magyarság sorskérdéseiről.

"Honnan járják, honnan hozták,

honnan e mozdulat-ország?”

Noha a vers több mint negyven évvel ezelőtt íródott, meggyőző-désünk szerint semmit nem vesztett erejéből, lendülete ihletett ad korunk alkotóinak is.

"Akár a kéz, ha ökölbe kékül.

Zeneszó, énekszó nélkül."

Az erdélyi néptáncokra épülő előadásban, korábbi bemutatónkhoz hasonlóan, a múlt együtt él a jelennel és a korszerű színház eszközeivel úgy teszi fel ismét Kányádi kérdéseit, hogy közben lehetőséget próbál adni a vers rejtett horizontjainak kibontása mellett az újra értelmezésre.

"A magnó surrog így.

S amit ha visszajátszol?

Koporsó és Megváltó-jászol."

Módosítás: (2014. április 03. csütörtök, 08:01)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés