VI. Szovátai Tavaszi Kórusfesztivál

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

„Az énekes zene, a hangszeres zene örök ideálja”- mondja Leopold Mozart.

Ez a fesztivál mottója és azért jött létre, hogy ezt a Mozarti gondolatiságot megvalósítsa.

A fesztivál célja, a 2009–ben elindított Szovátai Tavaszi Kórusfesztivál kontinuitásának biztosítása, az egyetemes és nemzeti kórusművészet ápolása, a kodályi zenei örökség továbbvitele, a Sóvidék földrajzi, történelmi, művészeti, gazdasági nevezetességeinek megismertetése a résztvevő együttesek tagjaival.

Ez a fesztivál az erdélyi magyar kórusmozgalom fellendítését szolgálja, hozzájárul az egyetemes magyar kóruskultúra gazdagításához.

Az Erdély különböző vidékeiről érkező énekkarok közti művészi és baráti kapcsolatok ápolása, a Sóvidék kórushagyományainak ápolása, szakmai megbeszélések, továbbképzési lehetőségek.

 

A Fesztivál délelőtt a karnagyok szakmai űlésével kezdődött, mialatt az idegenből jött kórusok turisztikai bemutatóval egybekötött kirándulást tettek a szépséges Szováta fürdőn és környékén.

Délután 15 órai kezdettel volt a kórusok gyülekezője, a Városháza kertjében, ahonnan fúvószene kísérettel vonultak fel  a Domokos Kázmér Művelődési Házba, ahol kezdetét vette a Fesztivál.

A fesztivál-megnyitóján részt vett és a jelenlevőket köszöntötte Péter Ferenc, Szováta város Polgármestere, Mester Zoltán a Bernády Közművelődési Egylet Elnöke.

A fesztivált megnyitotta a főszervező Fülöp Judit, a házigazda Intermezzo Vegyes Kamarakórus Karnagya:

„Azért gyűltünk össze, hogy zenéül beszélgessünk, egymásnak zenéül üzenjünk, hiszen a zene Beethoven megfogalmazásában, „magasabb rendű megnyilatkozás, mint minden bölcsesség és filozófia”. Célunk a kórusmuzsikával éltetni Kodály szellemiségét. Lehetőségünkhöz mérten igyekszünk megszerettetni a karéneklést a nagy közönséggel is. Így  együtt ünnepelhetünk, és örülhetünk egymás meghallgatásával, ennek a gyönyörű műfajnak.

Ilyen reményekkel indítom el a 6. fesztivált, és ha tavaly egy kis számadást végeztünk öt év elteltével, összegezve azt, hogy hány kórus fordult  meg itt ez idő alatt és közelvetőleg hány mű hangzott itt el, hozzáadva az idei számokat meglepően nagy összeg áll előttünk:  40 kórus, 5 fúvószenekar, kb.1500 ember, 200 mű, 6 közös mű. Csak idén 5o kórusművet fogunk meghallgatni egymástól. Hol és mikor tudunk ekkora audiciót tartani? csakis a kórustalálkozóinkon, ahol „ a zene lélektől –lélekig szól, és értő fülekre talál.

Idén 6. alkalommal szerveztük meg a Szovátai Tavaszi Kórusfesztivált, és még mindig azt mondjuk, hogy gyerekcipőben járunk, ha nagyobb hagyománnyal rendelkező fesztiválokra gondolunk. Mégis, örömmel állapítjuk meg, hogy életképes, ha már itt tart. Az Europa Cantat elnökét idézve egy fesztivál ha 5évet kibír, az közhírű és közkincs lesz.

Minden évben igyekeztünk évfordulós zeneszerző művével fémjelezni fesztiválunkat. Így esett a választásunk idén a Márkos Albert, Erdély című művére, aki idén lenne száz éves. Miután a világhálón kutakodva rábukkantam a Márkos centenáriumra, búvárkodni kezdtem az erdélyi zeneszezők gyűjteményében , amit Guttman Misi bácsitól kaptam ajándékba. Attól a Guttman Mihálytól, aki újra alapította a Romániai Magyar Dalosszövetséget és aki három alkalommal jelen volt ezen a fesztiválon. Tavaly még telefonban  buzdított  a fesztiválszervezésre és kórusmunkára. Itt élek a lehetőséggel , hogy egy perc néma csenddel adózzunk emlékének. Köszönöm.

Amikor Márkos Albert Erdély című művére akadtam, rögtön rábólintottam. Persze nem kis munkát adva ezáltal  a kedves dalostársaknak, de egy közös műből mindig repertoár dal lesz és örülök, hogy ilyen sokan ismerni fogják ezt a művet.

Márkos Albert a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia híres zeneelmélet-szolfézs tanára volt. Keze alól sok híres hangszerművész és zenetanár került ki, akik tevékenységükkel öregbítették az erdélyi zenei élet hírnevét.

Zeneszerzőként számos kórusművet komponált, de írt kamarazenét kisebb-nagyobb hangszer együttesre, ének- szólista és vonósnégyes formációra is. Az Ő tiszteletére és emlékére szólal meg ma az összkar.

Most pedig köszöntsük meghívottainkat a VI. Szovátai Tavaszi Kórusfesztiválon:

-a Korondi Fúvószenekart és karnagyát Molnár Andort.

-a kórusok közül első ízben a  Magyarországról érkezett és testvérkórusnak fogadott,  Mezőkeresztesi Kamarakórust és  karnagyát Birtalan Juditot, akit gondolom mindenki ismer hiszen aktiv éveit itt töltötte Erdélyben, Marosvásárhelyen. Ugyanakkor szeretettel és tisztelettel köszöntjük  Birtalan József zeneszerzőt, élő legendát, akinek ma több  művét is fogjuk hallani több kórus előadásában .

-Szintén először köszönthettük körünkben a Kézdivásárhelyi Cantus Kamarakórust és Fórika Balázs karnagyot.

- Szeretettel köszöntöttük első ízben Szovátán a Gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttest és karnagyát Kolcsár Árpádot.

-Másodszor volt itt a Marosvásárhelyi Nagy István Ífjúsági Vegyeskar és Kovács András karnagy.

-Először volt itt velünk a Marosvásárhelyi Gecse utcai Református Egyház  Evangélium Kórusa, Szatmári Ildikó  vezetésével.

-Harmadszor vesznek részt fesztiválunkon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Szalman Lóránt Vegyeskara, végzős diákjai vezényletével,  és felkészítő tanárukkal dr. Orosz-Pál József  egyetemi docenssel.

-Nagy szeretettel köszöntöttük nagytestvér kórusunkat a Székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskart és karnagyát Orosz-Pál Józsefet.

- Nagy tisztelettel köszöntöttük körünkben Márkos Albert hegedűművészt, akit Márkos Albert zeneszerző, centenáriumi megemlékezésére, mint fiát hívtunk meg, de örömmel mondhatjuk, hogy előadóművészként is hallhatjuk ma.

- Szeretettel űdvözöltük meghívottainkat Kolozsvárról Tóth-Guttman Emesét a R.M.D. elnökét, Bedő Ágnes karnagyot és a Kolozsvári rádió zeneszerkesztőjét Benkő Juditot.

- Ugyanakkor köszöntöttük a média képviseletét a népújság, a Dunatelevízió, a Sóvidéktelevízió részéről.

- És végül itt vagyunk mi a maroknyi - Szovátai Intermezzo Kamarakórus, akik létrehoztuk és minden évben megyszervezzük a Szovátai Tavaszi Kórusfesztivált.

Szép szereplést és a kórusmuzsikában való elmerülést kívánok minden egyes dalostársamnak.”

Felkérésünkre Márkos Albert hegedűművész megosztotta velünk pár élményét, ami az édesapjáról szól, hiszen ritkán akad ilyen lehetőségünk.

Márkos Albert: Erdély című  közös művel, az emléklapok, plakettek, zászlószalagok  kiosztásával zárult az ünnepi műsor.

Másnap a Meszőkeresztesi kórus templomi éneklést vállalt Székelyudvarhelyen, ahol  nagyobb számú közönség is találkozhatott a kórusmuzsikával.

Mindez nem jöhetettt volna létre a Nemzeti Kulturális Alap segítsége nélkül, a Communitas Alpítvány és Szováta város Önkörmányzata támogatása nélkül. Köszönjük szépen az anyagi támogatást!

Módosítás: (2014. június 28. szombat, 08:47)

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Désy László 2014-05-21 02:55
Valósággal borzong a hátam e szavakat olvasva,igazán gratulálok neked Fülöp Jutka,sajnos egy nagyon kedves régi emlék maradt csak a szovátai közös éneklésről az 1950 .évekből Kúsztos Piroska vezénylete alatt egy" Bukaresti "Országos I.díj.Te is biztos átélted többször tanáraid emlékét.Így vagyok én is bele gondolom magam a mai világba,hallgat om dalaitokat,sok sikert kívánva újra otthon gondolatban jó veletek énekelni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés