Tánc- és játszóház

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Szovátai Népi Játszóház a 2013-2014-es tanévben is „Tiszta forrásból” mottóval folytatta a népi kultúra átörökítése érdekében szervezett, táncházas és játszóházas tevékenységsorozatát.

Célunk a népi hagyományőrzés- és továbbadás volt, nyárádmenti táncelemek, táncrendek, néphagyományok megismertetése, elsajátíttatása, a nagyobb gyerekekkel a mezőségi és széki tánc néhány alapmotívumának elsajátítása, a gyerekek táncházas alapműveltségük megalapozása, valamint ismert kézműves technikák új ötletekben való alkalmazása, új kézműves technikák elsajátítása.

Az évet hagyományosan újévköszöntő játszóházzal kezdtük, felelevenítve a helyi téli népszokásokat, néphagyományokat, bátran merítve székely népünk farsangi mókázásaiból, a fonók és medvés táncházak vidám hangulatából. A farsangból nem hiányozhatott a sóvidéki ál-lakodalmas megjelenítése sem, amely nagy sikernek örvendett gyerekek, szülők körében egyaránt, önfeledt játékba csalogatva a résztvevőket.

 

A tavaszi táncházas és játszóházas foglalkozások alkalmával emlékeztünk tavaszi jeles napjainkra, egyházi és világi ünnepeinkre, közösen készültünk a feltámadás szent ünnepére, megfestve az ünnepi asztalra a hagyományosan kesicével írott tojásainkat, népdalokat énekelve és népmeséket hallgatva.

A tanév során a gyerekek elsajátítottak nyárádmenti táncrendeket, ugyanakkor a táncházba való bekapcsolódás céljából, néhány mezőségi és széki tánclépést, forgást, díszítést. Ennek bemutatására is sor kerülhetett a nagy közönség előtt, amikor a szovátai gyerekek nyárádmenti táncokat mutattak be a júniusban megszervezett Vándorcsizma Néptánctalálkozón. Itt, a szovátai gyerekek mellett felléptek sóváradi, alsósófalvi, erdőszentgyörgyi és kendi gyerekek is. A Néptánctalálkozót is közös táncház követte Veress Kálmán néptáncoktató irányításával, Sinkó András és zenekarának muzsikálásával.

Az nyári játszóház és évadzáró táncházat követően kis szünidőt tart a Játszóház szeptemberig, amikor újra kezdi majd táncházas és játszóházas tevékenységét a hagyományos évadnyitó rendezvénysorozattal.

A programsorozat megvalósításáért köszönetet mondunk a Nemzeti Kulturális Alapnak a program megvalósításához szükséges anyagi forrás biztosításáért.

Módosítás: (2014. július 20. vasárnap, 11:19)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés