Néptánc és kézműves tábor

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Vidám gyermekzsongás, népi muzsika tette hangulatossá a Kőrispataki Szalmakalap Vendégházat, a Küsmöd-pataka völgyében elterülő kis falut. A Szovátai Népi Játszóház itt szervezte meg a „Tiszta forrásból” néptánc- és kézműves táborát, július 8-12 között.

Az idei nyári táborban a felcsíki és nyárádmenti néptáncokkal ismerkedhettek meg a szovátai és környékbeli gyerekek, valamint a Csíkszentdomokosról meghívott gyermekcsoport. Habár a gyerekek az iskolai tanév során is heti rendszerességgel vettek részt néptánc foglalkozásokon, a tábor keretei között lehetőség adódott arra, hogy jobban elmélyüljenek a néptánc elsajátításában, ugyanakkor különböző tájegységek gyerekei megismerkedjenek egymás népi kultúrájával, sajátos életvitelével.

A csíkszentdomokosi gyerekek székely tartása, virtusos tánca, a közös táncolás hangulata magával sodorta a szovátai gyerekeket is, megízlelhették a csíkszentdomokosi gyerekek mindennapjaiban még élő néphagyomány fontosságát, együtt élték meg a közös játszás, táncolás élményét.

Karda László csíkszentdomokosi táncmester, gyermekközeli, ám határozott oktatásával tette színvonalassá, egyben játékossá a tánctanulás fárasztó perceit. A csíkszentdomokosi gyerekek segítségével megismerkedtünk különböző felcsíki táncrendekkel, változatos forgási technikákkal, legényes figurákkal, miközben megtanultuk a felcsíki népdalokat és mókás csujjogatásokat. A Hejsza, Hadd el te kicsike, Zsuka, Cepres, Öregzsidós, Gólyás, Zsebkendős, Változtatós táncok közül talán a Zsuka nyerte el a leginkább fiúk, lányok tetszését.

 

Veress Kálmán néptánc oktató vezetésével nyárádmogyorósi forgatóst tanultak a gyerekek: páros forgás, forgásváltás, kinyitás, figurázás, forgatás, összerázás, vezetés táncelemeinek elsajátításával, illetve nyárádmenti népdalokat énekeltünk.

A néptánc tanulás mellett a gyerekek lazító, közösségformáló tevékenységeken vettek részt: sor került kézműves foglalkozásokra, falunézőre hintóval, csacsi-simogatásra, sétáltatásra. Meglátogattuk a Szalmakalap Múzeumot, ahol megismertük Erdély számtalan szebbnél-szebb szalmakalapját, megfigyelhettük a szalmakalap készítésének technológiáját régen és napjainkban.

Az esti táncházak bensőséges hangulata, a közös szabad tánc öröme feledhetetlen élményként kovácsolta össze a gyerekcsoportokat, barátságokat kötve, jövőbeli terveket szőve egymással.

A tábor utolsó estéjére a gyerekek szülei is megleptek látogatásukkal, és büszkén nézték csemetéik felszabadult táncát a búcsú táncházban. Majd közösen énekeltünk, adtunk hálát a tábortűz körül a tábor sikeréért.

A tábor megszervezésének lehetőségét és megvalósításának sikerét köszönjük főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak a nyújtott támogatásért, a nekünk szavazott bizalomért.

Módosítás: (2014. július 22. kedd, 22:03)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés