Mindjárt megőrülök!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Mindjárt megőrülök! címmel a Hahota társulat 2015 évi szilveszteri kabaré műsorát mutatja be 2015, január 5-én és 6-án, Szovátán a Domokos Kázmér Művelődési Házban.

Belépti díj 25 lej, jegyek elővételben a Városházán kaphatók.

A népszerű társulat vadiúj előadásáról több írás is megjelent már. Kedvcsinálónak íme egyegy kis szemezgetés ezek közül:

 

Mi mindjárt megőrülünk!

Nem csak Vásárhelyen van igen nagy igény a klasszikus kabaréra

A közismert és közkedvelt marosvásárhelyi Hahota Színtársulat december 27-én új szilveszteri kabaréműsort mutat be Mindjárt megőrülök!!! címmel. Az előadást Kovács Levente rendezte. A másik újdonság: Ritziu Ilka Krisztinával gazdagodott a kabaréban fellépők sora.

Puskás Győző a társulat frontemberének számít, őt kérdeztük elsőnek az új produkcióról. „A cím onnan jött, hogy minden jelenetben van egy, esetleg több olyan helyzet – a félreértések sorozatának »köszönhetően« –, amikor teljes káosz alakul ki, amitől a legnyugodtabb ember is begolyózna. Ez átfogó cím, talán többet mondhat róla Kovács Levente, mert ő címezte a produkciót, mint ahogyan a jeleneteket is ő válogatta össze” – mondta el Puskás.

Teljes egészében Kovács Levente rendezte az előadást, nem úgy, mint tavaly, amikor „csak” szakmai tanácsadást vállalt. Az idén ő állította össze az egész anyagot. A szereplők kilencven százaléka ugyanaz, akiket már ismer a társulat közönsége: „Székely M. Éva, Gönczy Katalin, Kelemen Barna, Cseke Péter, Szőllősi P. Szilárd és jómagam. Az újdonság: Ritziu Ilka Krisztina” – sorolta a szereposztást a Hahota frontembere, aki azt is elmondta, hogy a frissen végzett színésznőt meghívták, mert úgy érezték, hogy szükségük van a fiatal, tehetséges, szép lányra. Van benne vígjátéki véna. Erről meggyőződhet a közönség is december 27-én a bemutatón, ami ezúttal Vásárhelyen lesz, nem Nyárádszeredában, mint a korábbi években. „Kovács Levenete olyan hangulatot teremt, hogy az ember élvezi a munkát, nem is úgy tekinti, hogy dolgozik. Mert aki a szinpadon van, szerencsés ember, elmenekül egy saját kis világba, ahol valamelyest védve van az elferdült, politikailag fekete és szennyes hétköznapoktól, amelyekben csak azt hallja, hogy épp kit tartóztattak le, ki következik, hogy odafenn mindenki lop és csal és hazudik, szóval a sok negatív információ után bemenekülünk a magunk kicsi színpadi világába, ahova majd elvisszük a nézőt is, hogy legalább két órára védve legyen a világ ártalmai ellen” – mondotta el az előkészítő munkálatokról Puskás Győző.

A továbbiakban Kovács Levente osztotta meg tapasztalatait az előadással kapcsolatban. „A kabaré – műfajilag is –, azokról az emberi helyzetekről szól, amelyek a félreértések vagy egyéb tényezők folytán valakiket eljuttatnak addig, hogy mindjárt megőrülnek, mert nem értik, hogy mi van, vagy mi az, ami velük történik, így teljesen abszurd, értelmetlen lesz minden. Ez végigvonul az egész előadáson, minden jelenettel eljutunk eddig, aztán a végén Győző meg is őrül” – vázolta az előadás rendezője. A múlt évi tapasztalattal megismerte a társulatot, s most úgy gondolta, ő állít össze egy műsort számukra, a saját koncepciójában, stílusában, vonalaiban, de amelyek lényegében az ő színházukat viszik tovább. Az egész előadás gyakorlatilag egy szerzőre (Rejtő Jenő) épül, bár az utolsó pillanatban – terjedelmi okokból – egy Rejtő-jelentet kicseréltek egy Nóti jelenettel. De Nóti Károly tulajdonképpen Rejtő mestere, ilyen értelemben tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy Rejtő-kabaré. Jött egy olyan tag a társaságba – Ritziu Krisztina Ilka – aki szépen énekel, és mivel ehhez a műfajhoz mindig is hozzátartozott a zene, a tánc, az ének, ebben az előadásban lesz ilyesmi is. „Gondolom, hogy ez is egyfajta kicsi nyitás ennek a társulatnak az életében, egyfajta komplexebb, változatosabb műsorforma. Különben arra törekedtem, hogy mindenkinek meglegyen a helye ebben az előadásban, ami egyébként már kialakult a csapatban, ezt erősítsük, és ez Győzőtől Krisztináig mindenkire vonatkozik, szerintem sikerült mindenkiből egy kicsi plusz-színt is kihozni ahhoz képest, ami eddig volt. És ez az értelme az egésznek” – véledett Kovács Levente, aki a továbbiakban a kabaréról, mint műfajról osztotta meg a véleményét lapunk olvasóival. A kabaré olyan műfaj, amellyel szemben a közönségnek van egy érdekes elvárása: azt várja el, amit ott kap. Senki sem várta Latabártól, hogy drámázzon. Az a fajta humor, amit a kabaré nagyjaitól kapott hozza be a közönséget. Puskás Győző a truppnak a frontembere, ahogy mostanában mondják, tudják az emberek, hogy Győzőtől mit várhatnak, s azért jönnek el az előadásokra. Egy csatártól nem azt akarják látni, hogy miként véd, hanem azt, hogy gólt lő, mert ez az ő feladata – még ha egy kicsit sántít is ez a hasonlat, de van ilyen elvárás a kabaréval szemben is. „Aztán, hogy ezen belül tud lenni időnként meghökkentő újítás, vagy nem tud lenni, az már a helyzettől függ. Emlékszem a Székely Színházban Gyarmati Istvánra, aki életében mindig a tragikus nagy szerepekre vágyott, de a közönság mindig azért ment, hogy Gyarmatit, ezt a hosszúorrú, vékony, cingár embert lássa és röhöghessen rajta. Ő úgy halt meg, hogy nem játszta el a III. Richárdot, pedig nagyon vágyott rá.

Ami a produkciót illeti, így összegzett a rendező: „Én azt hiszem, hogy párját ritkítja az a tény, hogy november 28-án, egy hónappal a bemutató előtt mi már elejétől végéig zsinórban végig tudtuk venni a jeleneteket, s ilyen stádiumban azt mondják a színházban, hogy »holnapután premier«. Nálunk egy hónap múlva lesz a premier, addig még cizelláljuk, dolgozunk rajta. Ez pedig a társulat tagjainak a humorban tanúsított komolyságát bizonyítja.”

Persze, jó lenne, ha volna ennek a társulatnak egy stabilabb háttere, úgy érti, saját próbaterem, rakatár, stb., stb., el tudna képzelni egy olyan évadot, amikor minden második este játsznak, mert akkora anyag van ebben a műfajban, hogy az párját ritkítja – folytatta Kovács Levente. Mindenesetre dícséret illeti az Ariel vezetőségét, hogy lehetőséget adnak ezeknek az embereknek arra, hogy itt próbálhassanak. S az is példértékű, hogy február végéig előre tudja mindenki, hogy mikor mi a dolga, mikor és hol vannak előadások. Ez manapság nem minden színházban divatos a rendező szerint.

2014. DECEMBER 18.

Bakó Zoltán

újságíró

Vásárhelyi Hírlap

Mindjárt megőrülök!

Nagy léptekkel, lázas előkészületek közepette közelednek a téli ünnepek. A meghitt családi összejövetelek mellett a lazításra áhítozunk, ilyenkor érezzük fokozottabban, hogy ki kell nyitni a szelepet, egyszóval szórakozni vágyunk. Végigpásztázzuk a kínálatot, s újból a Hahota kabaré-előadásán akad meg a szemünk – Mindjárt megőrülök! Igen! Ez az, erre mi is benevezünk! Az előadásról Puskás Győzővel, a Hahota Színtársulat vezető színészével és Kovács Levente rendezővel beszélgettünk.

– Az idei kabarénk címe Mindjárt megőrülök! Ez egy átfogó cím, hiszen minden bohózatban van egy adott pont, amikor valaki valami miatt olyan fonák helyzetbe kerül, hogy úgy érzi, megőrül, folyamatosan bosszankodik . Öt bohózatról van szó. A rendező most nemcsak szakmai tanácsadóként jelenik meg, hanem abszolút rendezőként Kovács Levente személyében. Tavaly még szakmai tanácsadóként tüntettük fel a plakáton, holott ő rendezte meg az egész előadást, idén az anyagot is ő válogatta, ő állította össze, ő rendezte. Természetesen úgy, hogy mi is rábólintottunk. Kovács Levente olyan típusú rendező, aki megkérdezi, hogy az elképzelése fekszik-e a darabban játszó személyeknek. A bohózatok ugyanolyan stílusúak, mint amit az Orfeusz színházban játszottak Budapesten a két világháború között, nagyrészt Rejtő-jelenetek. Tele vannak pikantériával. A trágárság és a pikantéria között különbség van, a határt betartjuk, Kovács Levente különösképpen tudja, hogy meddig lehet elmenni. Pikantéria kell, trágárság már nem! Félreérthető dolgok vannak, s ezek teszik humorossá a jeleneteket.

– Milyen újdonságok vannak a társulatnál, illetve milyen újdonságot kínál az idei kabaré-előadás?

– A társulat tavalyi felállásához képest van egy változás, új tagunk Ritziu Ilka Krisztina színésznő, aki új színt hoz a kabaréba, a jelenetekbe. Ő Bordos Nagy Csilla helyébe lépett. A társulat összeszokott törzsgárdája maradt: Székely M. Éva, Cseke Péter, Gönczi Katalin, Kelemen Barna, Szőllősi Szilárd és jómagam. A kabarénkat zenés betétekkel tarkítjuk, kávéházi dalok csendülnek fel. Ritziu Ilka Krisztina egyedül is és Cseke Péterrel is énekel. Az emberek azért jönnek el a kabaréba, hogy jól érezzék magukat, hogy nevessenek, ezért nem adagoljuk túl a zenét.

A társulat két és fél óra nevetést ígér. Nagyon nagy kedvvel, zsinórban próbáltunk. Jól állunk, egész lezserül dolgozunk. Most kell „bejöjjenek” a kellékek és a ruhák, s ezek hozzák a főpróbasorozatot. Az az igazság, hogy idejében, október közepén kezdtünk, jó tempóban haladtunk. Kovács Leventével nagyon jó dolgozni, mert egy-egy humoros színházi történettel mindig feloldja a hangulatot, s jó hangulatban, a legoptimálisabb környezetben próbálunk. Ha valaki nem úgy teljesít, ahogyan a rendező elvárja, rávilágít a hibákra, s addig próbáljuk, amíg tökéletes lesz. Könnyebb így dolgozni, ha a színészek nincsenek stresszelve. Jó tudni, hogy a rendező barátként kezel, úgy is mondhatnám, színészbarát rendező.

– Úgy érzékelem, hogy a közönség nagyon várja az előadásokat. Ti is érzitek ezt?

– Az igazság az, hogy már szeptembertől úton-útfélen kérdezik, idén lesz-e kabaré? Biztos lesz? Ez erőt adó motiváció. Tudjuk, hogy ezrek várják ezt az előadást, és már vásárolják a jegyeket.

– Mikor lesz a bemutató?

– Marosvásárhelyen december 27-én a Maros Művészegyüttes előadótermében, este 7 órától. A további előadások 28-án, 29-én, 30-án szintén este 7 órától, de 31-én, szilveszter estéjén este 6 órától lesz. Ez a harmadik szilveszter, hogy játszunk, nagy az igény rá, hiszen sokan nem mennek el sehova, s ekkor szívesen megnéznek egy kabarét. Mi kell egy szilveszterhez? Jókedv, felhőtlen kikapcsolódás. Ez évben annyi változott, hogy elmarad a nyárádszeredai előbemutató, s majd január vége felé játszunk Nyárádszeredában.

– Hol lesznek még előadások?

– Erdély számos településén, először Szovátán, majd következik Kézdivásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, több napon keresztül játszunk. Alig várjuk a találkozást a közönséggel, mert érezzük, szeretnek bennünket. És ez nagyon fontos. A közönség szeretete most már így, a próbák vége felé, kezd hiányozni. Tehát várjuk a találkozást! – mondta Puskás Győző, a Hahota Színtársulat vezető színésze.

– Fergeteges, szórakoztató estet, mulatságos történeteket ígérünk a közönségnek, amelyben a Hahota minden színészének jelentős feladatot szántunk. A társulat hozza a klasszikus kabaré műfaját, a tőle megszokott vidám jeleneteket. Egységes téma köré fűztük fel a jeleneteket, énekszámokkal. Nincs szükség világmegváltó rendezői koncepcióra, a klasszikus jeleneteket egy kissé bővítjük, színesítjük a közönség mulattatására – mondta Kovács Levente rendező.

A Mindjárt megőrülök! című kabaré több mint 50 előadását tűzték műsorra, január folyamán több napon kétszer játsszák. Sok sikert a társulatnak, felhőtlen szórakozást a közönségnek!

Mezey Sarolta

újságíró

Módosítás: (2014. december 26. péntek, 23:48)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés