„Tiszta forrásból” rendszeres táncházak és játszóházas tevékenységek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A 2014 -2015-ös tanév szeptemberétől kezdve a Szovátai Népi Játszóház folytatta azt, a több éves hagyományőrző tevékenységsorozatát, amelynek célja a város és a Sóvidék óvodás- és általános iskolás gyerekeiben felébreszteni és fenntartani a népi hagyományok, népzene-néptánc, népi kézművesség iránti érdeklődést.

A játszóházas és táncházas programunk megszervezésénél a természeti év és a kalendáris ünnepek változásait vettük figyelembe.

Az évadot több napos táncházas-játszóházas rendezvénysorozattal kezdtük, amelynek keretében vendégoktatóink, Tálas Ágnes és Kiss Zsolt vezetésével mezőségi néptáncokkal, népi gyermekjátékokkal, népdalokkal, népmesével ismerkedhettek meg a lelkes résztvevők.

 

Októberben megszerveztük a hagyományos szüreti bált, ahol apró csőszeink büszkén vállalták a csőszök feladatait, így szőlőőrzés, csősztánc bemutatása, majd a nagy közönség táncba csalogatása. Ez alkalommal segítségünkre volt Veress Kálmán néptáncoktató is, aki rendhagyó szüreti tánccal lepte meg a mulatnivágyó sereget.

A táncos alkalmakkor marosvásárhelyi zenészek biztosították a talpalávalót.

Éves tevékenységünkből nem hiányozhatott a kukoricafosztó, illetve a karácsonyi kántálás sem. A táncházas alkalmakkor gyerekek, fiatalok, felnőttek közösen járták a néptáncot.

A kézműves foglalkozások alkalmával a gyerekek népi kézműves technikák felhasználásával készítettek saját kezű alkotásokat: nemezeltek, agyagoztak, gyöngyöt fűztek, bútort festettek, használati és dísztárgyakat készítettek a különböző ünnepi alkalmakra.

A programsorozat megvalósításáért köszönet a Nemzeti Kulturális Alapnak, aki ez alkalommal is bizalommal támogatta tevékenységeinket.

Módosítás: (2015. január 20. kedd, 09:43)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés