Népművészeti fesztivál Szovátán

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Szováta Város Önkormányzata a Népi Játszóházzal való együttműködésben június 5-7 között Vándorcsizma Népművészeti fesztivált szervezett. Az előző évi néptánc fesztiváloktól eltérően az idei rendezvény magába foglalta a népművészet több ágazatát, a népmesét, népdalt, néptáncot.

A fesztivál célja a korábbi alkalmak hagyományait követve, az erdélyi és az anyaországi hagyományos népművészeti értékek bemutatása és népszerűsítése volt. Szervezőkként fontosnak tartottuk, hogy találkozási, és egymástól való tanulási lehetőséget biztosítsunk az Erdély és Anyaország különböző településein, magyar tájegységeken élő népi értékhordozók számára annak érdekében, hogy megismerhessék egymás népi kultúráját, valamint bemutathassák a nagy közösségnek is.

 

A fesztivál első napján a népi mesemondás kapott helyet, ahol gyerek- és felnőtt mesemondók székely népmesékkel, anekdotákkal szórakoztatták a közönséget.

A rendezvény folytatásaként néptánctalálkozóra került sor szovátai, sóvidéki, valamint Tata és Százhalombatta testvérvárosainkból érkezett gyerek néptánccsoportok részvételével. E napot a néptánccsoportok huszárkíséretes felvonulása, népviseleti parádé, majd az azt követő szentmise tette még ünnepélyesebbé. A gyerek- és ifjúsági néptánccsoportok előadását a Domokos Kázmér Művelődési Házban nézhette meg a helyi közönség, amellyel párhuzamosan kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek.

A népmese és néptánc mellett a népdal is szerepet kapott a hétvégén. Tehetséges gyerekek örvendeztettek meg sok szép magyar népdallal. A rendezvény színvonalát emelte a gyimesi Kostelek szülöttjének, Vaszi Leventének fellépése, akinek előadásában csángó népmeséket, népdalokat hallottunk, gyimesi legényest láttunk.

A fesztivál fénypontja a közös táncház volt, melynek végén egyik tatai gyerek megfogalmazta, hogy a táncházban sok barátra tett szert.

Vasárnap a vendégcsoportok sóvidéki túrán vettek részt. Megcsodálhatták a parajdi só kanyon csodálatos, egyedi természeti látványát, majd Korondra látogattak el, ahol megtekintették a Páll Lajos kiállítást és a népművészet mesterének, Józsa Jánosnak a fazekas műhelyét.

A szabadidős program további élményei közé tartoztak a Só útján megtett közös séta, valamint az időbeli utazás a gőzössel, Vármezőbe.

A hétvége a helyi és külföldi résztvevőknek egyaránt tartalmas, szép találkozást, együttlétet jelentett.

A fesztivál sikeres megvalósulásáért köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, tevékenységeink rendszeres támogatójának, valamint a helybeli vállalkozóknak, cégeknek, a líceumi étkezde személyzetének, a Játszóház tagjainak. Köszönetünket fejezzük ki a pedagógusoknak, akik nem sajnálták a munkát, időt arra, hogy felkészítsék, és a rendezvényre elkísérjék a gyerekeket, illetve Veress Kálmán néptánc oktatónak, aki fáradságot nem ismerve, lelkesen készítette a sóvidéki tánccsoportokat.

Módosítás: (2015. június 21. vasárnap, 16:05)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés