„Tiszta forrásból” néptánc és kézműves tábor

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Alig ért véget az eseményekben gazdag iskolai tanév, vállalkozó szellemű kisiskolás gyerekek táborozni indultak a Küsmöd-patak völgyében elterülő, csendes kis falu, Kőrispatak határába. A Szovátai Népi Játszóház a kőrispataki Szalmakalap Vendégházban szervezte meg hagyományos néptánc és kézműves táborát, június 22-26 között.

A táncos lábú tábori lakók Szovátáról és Csíkszentdomokosról érkeztek, hogy az idei tábor idején küküllőmenti néptáncokat tanuljanak, közösen játszanak, kézműveskedjenek, elmélyítsék a tavaly nyáron kötött barátságokat.

 

A kezdeti ismerkedő, közösségformáló játékokat követően fiúk, lányok közösen próbálkoztak elsajátítani a magyarlapádi, illetve szentbenedeki szegényes, lassú pontozó táncmotívumait, hogy így érzékelve a dallam jellegzetes lüktetését, a tánc ritmusát és hangulatát, majd bátrabban tanulják, járjá

k a forgó karakterű, régi stílusú páros táncot, csárdást. A tánctanulás élményszerű, ám fáradságos percei után a gyerekek közösségi játékokkal, ritmusjátékokkal, népdalénekléssel lazíthattak, majd délutánonként kézműves tevékenységeken és különböző falunéző, hagyománymegismerő foglalkozáson vettek részt.

Meglátogattuk a Szalmakalap Múzeumot, ahol megismertük az országban készült és viselt szebbnél-szebb szalmakalap típusokat, meg

Mindannyiunk számára emlékezetes marad az a délután, amikor ellátogattunk egy adatközlő bácsihoz, aki a régmúlt szokásairól, hagyományairól, közösségi munkáról és ünnepi alkalmakról mesélt nekünk. Arról, hogy milyen volt gyereknek lenni a múlt század derekán, hogyan tanulták meg, lesték el a családban nemzedékről-nemzedékre a mesterséget, a viselkedési mintákat, a táncot.figyelhettük a szalmakalap készítésének technológiáját, a szalma feldolgozásához szükséges munkagépeket régen és napjainkban.  A múzeum udvarán egy egyedi kőgyűjteményt néztünk meg.

A mindennapos esti táncházak alkalmával vidám muzsikaszó és jó hangulat töltötte be a kertet, a tábori résztvevőkön kívül más táborozó csoport gyerekei is táncra perdültek. Itt nemcsak tánctanítás volt, hanem elmélyíthettük, szórakozhattunk a már ismert felcsíki, moldvai, sóvidéki, nyárádmenti táncokkal. Az utolsó esti táncházra eljöttek a szovátai gyerekek szülei is, ahol ízelítőt kaptak a tábori hangulatból, a gyerekek által elsajátított táncokból, néhányan bekapcsolódtak a táncba.

Feledhetetlen élmény volt a hazafele vezető út, amelynek során egy kis kitérővel ellátogattunk Énlakára. A kevés lélekszámú, ám számos művelődéstörténeti és építészeti értéket viselő kis székely faluban megcsodáltuk a XV. században, késő gótikus stílusban épült templomot, annak virágdíszes, festett kazettás mennyezetét, az Orbán Balázs által felfedezett ősi székely rovásírású feliratot. A helyi, szívélyes fogadásban részesítő lelkésznő mesélt a település, a templom múltjáról és jelenéről, azokról a kezdeményezésekről, amelyek a világörökség részesévé nyilvánított kis falu kulturális örökségének megőrzését szolgálják. Ezt követően a már „lakatlan” iskolában berendezett múzeumot tekintettük meg. A település története, jelen küzdelme a megmaradásért, ugyanúgy, mint a kőrispataki emberek szorgos, dolgos mindennapjai a megélhetés biztosításáért pozitív példaként szolgálhatnak gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Így a tábor néptánc és népi kézművességen túl őseink tiszteletére, a hagyományok megélésére, szorgalomra, kitartásra buzdította a szerencsés résztvevőket.

A tábor sikerének megvalósításáért köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, akinek anyagi támogatása nélkül nem részesülhettünk volna e csodálatos élményekben.

Módosítás: (2015. július 21. kedd, 23:01)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés