„Tiszta forrásból” rendszeres táncházak és játszóházas tevékenységek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

„A néphagyományok feltárása egyáltalán nem szakmai ügy. Fontos feltétele ez a nemzeti, illetve nemzetiségi önismeretnek, létezésnek, az emberiség közös kulturális kincsestárához való méltó hozzájárulásnak.” (Kós Károly)

E nemes gondolattal azonosulva, a „tiszta forrásból” merítve igyekezett megszervezni 2015-ös évi táncházas és játszóházas tevékenységeit is a Szovátai Népi Játszóház. Célunk volt a népi hagyományőrzés, népzenei és néptánc műveltség megalapozása és fejlesztése, hagyományos kézműves technikák elsajátítása, nemzeti önazonosság tudat fejlesztése, maradandó értékek megismertetése, megszerettetése a résztvevő 5-12 éves gyerekekkel. A tanév során a táncházas tevékenységek alkalmával, a gyerekek nagy tetszésére „terítékre” kerültek a felcsíki, sóvidéki, nyárádmenti, moldvai táncok, ünnepkörhöz, alkalomhoz illően.

Az évet újévköszöntő játszóházzal kezdtük, és nem hiányozhatott a gyerekek kedvence, a Medvés táncház-játszóház sem. A farsang idején ellátogattunk a helyi iskola számos alsó tagozatos osztályába és óvodás csoportjába, hogy a gyerekekkel közösen felelevenítsük nagyanyáink hagyományos farsangját, eljátsszuk az ál-lakodalmast, fonós és kecskés jeleneteket, álarcot, bábot készítsünk. A közös nagy Farsangtemetésen, méltó módon elsirattuk és eltemettük Ilyés-komát, hogy aztán újult erővel várjuk a tavaszt, a természetbeni megújulást.

 

A tavaszi foglalkozások során a jeles napok mentén rendeztük a tevékenységeket, így megszervezve a huszáros játszóházat, húsvéti készülődést, amely sok gyereknek és felnőttnek egyaránt nyújtott feledhetetlen élményt.

A néptánctalálkozó alkalmával vendégül láttunk helyi, sóvidéki és csíkszentdomokosi gyerek- és ifjúsági néptánccsoportokat. Ez által a városunkban működő gyermek néptánccsoportoknak teret biztosítva, ahhoz, hogy bemutathassák magukat, néptáncaikat a nagy közönségnek, ugyanakkor kapcsolatot teremthessenek más vidékek gyermek néptánccsoportjaival, azok néptáncaival, népi kultúrájával.

A Játszóház is képviseltette magát a szomszédos települések hagyományőrző rendezvényein, így például a parajdi „hess pávázáson”, ahol a Játszóház népi gyerek zenekara már több ízben is fellépett a rendezvényen.

A Medve-tó napi városi rendezvényeken már hagyománnyá vált a Népi Játszóház jelenléte, táncos és kézműves foglalkoztatása. A gyerekek idén is nagy érdeklődéssel próbálták ki a nemezelést, agyagozást, bőrözést, gyöngyfűzést a kézműves programok keretében.

A nyári táncház-játszóház alkalmával lelkesen kapcsolódtak be a Karda László által irányított táncos foglalkozásba, szabadtéri gyermekjátékokba, kézműves tevékenységekbe.

Az augusztusi Évadzáró táncházas programsorozat vendégoktatói pedig több napon keresztül is bűvöletben tartották a gyerekeket - a népi gyermekjáték, népmese, néptánc bűvöletében. Ennek során egyedi kézműves alkotások is születtek agyagozással, nemezeléssel, festéssel, bogozással, amelyeket a kis gazdák büszkén vittek haza feledhetetlen nyári emlékként.

A rendszeres táncházas-játszóházas tevékenységek megvalósításáért köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, Pro Professione pénzügyi lebonyolítónak, Szováta Városának, valamint mindazon szülőknek, vállalkozóknak, akik éves tevékenységünkben támogatnak, segítenek munkánkban, hogy az minél hatékonyabb, célravezetőbb legyen.

Módosítás: (2015. szeptember 08. kedd, 07:18)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés