Szovátán is bemutatkozik az Erdélyi Értéktár

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2015. október 8–18. között hatodik alkalommal rendezik meg a Székelyföld Napokat, melynek keretében Hargita, Kovászna és Maros megye számos településén kerül sor olyan kulturális eseménysorozatok megszervezésére, melyek elsődleges célja a székelyföldi magyar kulturális értékek felmutatása, az együvé tartozás és a közösségi érzés erősítése.

A Székelyföld Napok keretében a Kriza János Néprajzi Társaság az erdélyi magyar értékeket népszerűsítő és a külhoni (erdélyi) értékőrző mozgalom kiépítésének módszertanát bemutató Erdélyi Értéktár. Érték, ami összetart címet viselő projektjét mutatja be. A társaság október 12-én Szovátán, a Bernády György Közművelődési Egylettel és Szováta Város Önkormányzatával közösen Érték, ami összetart.  Előadások az Erdélyi Értéktárról címmel projektbemutatót, valamint Képek és értékek. Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációi címmel fotókiállítást szervez, mely az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben levő helyi értékeire irányítja rá a figyelmet. A válogatott képanyag a 20. század első felére jellemző erdélyi magyar népéletet és a népi kultúra értékeinek lehető legkülönbözőbb területeit vonultatja fel, kezdve a hagyományos népi mesterségektől és munkafolyamatoktól a népszokások, a hagyományos népi építészet és a népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein át egészen a vallási élet központi helyeként számon tartott templomokig. A kiállításon Vámszer Géza (1896–1976), Kós Károly (1919–1996), Szabó Tamás (1933), Péterfy László (1936), Vas Géza (1934) és mások képei láthatók.

 

A rendezvény megnyitójára október 12-én du. 14 órától a Szovátai Városháza Nagytermében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítást tervezte, a kísérő szövegeket írta és a képeket válogatta:

Jakab Albert Zsolt – Kedves Anett – Vajda András

Látványterv:

Könczey Elemér – Szentes Zágon

Módosítás: (2015. november 09. hétfő, 13:32)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés