Tiszta forrásból

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Szovátai Népi Játszóház „Tiszta forrásból” mottót viselő rendszeres táncházas és játszóházas tevékenységei a 2015-ös évben is nagy érdeklődésnek örvendtek. A népi kultúra átörökítése érdekében, néhány éve önkéntesen működő Játszóház célja a népi hagyomány megélése és továbbadása, a közösségi beilleszkedés segítése, hagyományos kézműves technikák elsajátítása, népzenei és néptánc műveltség megalapozása, a gyerekek és a helyi közösség nemzeti önazonosság tudatának fejlesztése.

A 2015-2016-os tanév céljai között szerepel, hogy az általános iskola alsó tagozatos gyerekei megismerkedjenek a helyi, sóvidéki és nyárádmenti táncokkal, gyermekjátékokkal, a néhány éve táncoló gyerekek pedig a helyi népszokások, táncok elmélyítése mellett ismerkedjenek a mezőségi, felcsíki, moldvai táncokkal. Ugyanakkor célunk bevonni a város perifériáján, hátrányos helyzetben élő gyerekeket, valamint minél szélesebb körben népszerűsíteni a népi kultúrát a városban, kistérségben. évi táncházas foglalkozásainkon főképp felcsíki és moldvai néptáncelemekkel, táncrendekkel, néphagyományokkal ismerkedhettek a résztvevő óvodás- és kisiskolás gyerekek.

Őszi táncházas és játszóházas tevékenységeink során sikerült többnyire a helyi népszokásokat élőben megélni, feleleveníteni a gyerekekkel közösen: szüreti bál, kukoricafosztó, valamint részt venni társszervezőként városi rendezvényeken a gyerekeknek szervezett kézműves és táncos foglalkozások által, nem utolsó sorban kézműves foglalkozást tartani hátrányos helyzetű gyerekek számára.

A tanév szeptemberi évadnyitó táncházas-játszóházas rendezvénnyel kezdődött, amelyen népi gyermekjátékokat, valamint moldvai körtáncokat táncoltunk a részt vevő 6-10 éves gyerekekkel. A kézműves foglalkozásokon nemezelés, díszdoboz festés és cserépfestés volt.

Októberben a hagyományos szüreti bált szerveztük meg, amelyen néhány éve a IV. osztályos gyerekek a csőszök. A szüreti bált csősztánc tanulása előzte meg. A rendezvény kezdetén a médiában, a regionális televízióban történő népszerűsítés után, a csőszök ünnepi, szekeres felvonulással is csalogatták a bálba a gyerekeket, helyi közösséget. A felvonulás után a Művelődési Házban folytatódott a szüreti mulatság: a csőszök táncával, majd szüreti játékokkal, közös táncházzal.

Októberben került sor a helyi Tökfesztiválon való részvételre is, ahol a gyerekekkel tökből készítettünk dekorációkat, valamint filcből/anyagból tököt.

Novemberben hátrányos helyzetű gyerekeknek tartottunk kézműves foglalkozást az „S. Illyés Lajos” Általános Iskola alintézményében. A gyerekek népi motívumokkal festett üveglapokat készítettek, valamint népdaltanulás és népi gyermekjáték tevékenység is zajlott.

A decemberi tevékenységek alkalmával, a Játszóház gyerek zenekarának vezetésével kántáláson vettek részt az érdeklődők, felelevenítve vidékünk sajátos karácsonyi énekeit, dallamait. A kisebb csoportokban megszervezett kézműves foglalkozás alkalmával a gyerekek anyagból karácsonyfadíszeket, angyalkát, méhviaszlapból viaszgyertyát, asztali díszt készítettek, amit hazavihettek a családi otthonokba.

A rendszeres táncházas tevékenységek megvalósításáért köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, Pro Professione pénzügyi lebonyolítónak, az Üver zenekarnak a muzsika biztosításáért, valamint mindazon szülőknek, vállalkozóknak, akik éves tevékenységünkben támogatnak, segítenek munkánkban, hogy az minél hatékonyabb legyen.

Módosítás: (2016. február 19. péntek, 12:52)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés