Operett-látogató kirándulás

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2016. május 22-én, vasárnap autóbuszos kirándulást szervezünk a Kolozsvári Magyar Operába, Kálmán Imre: A Bajadér című operett előadásának megtekintésére. A 18,00 órakor kezdődő előadásra indulás 14,00-kor a szovátai Kisállomás utcából, részvételi díj (utazás és belépő) személyenként 70 lej. Jelentkezni mielőbb a 0762254729 telefonszámon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen.

Kálmán Imre

A BAJADÉR 

Operett két felvonásban

Julius Brammer és Alfred Grünwald szövegkönyvét Kolozsvári Andor és Kubinyi Ernő fordította, a Kolozsvári Magyar Opera számára átdolgozta: Moravetz Levente

Kálmán Imre operettjének ősbemutatója már szinte egy évszázaddal a hátunk mögött van, hiszen a művet 1921-ben játszották először Bécsben. A különleges dallamok, a humorral fűszerezett vallomásos duettek a folyamatosan változó házassági ajánlatok történetét varázsolják felejthetetlenné.

A Párizsi Operettszínház páholyfolyosóján induló történet nem kevés bonyodalommal jár.

A központi szál Radjami, az indiai herceg és egy énekesnő, Odette kapcsolata köré szerveződik, akiknek szerelmi története politikai akadályokba ütközik. A hercegnek ugyanis a spanyol-indiai béke megtartása érdekében a számára ismeretlen infánsnővel kellene házasságot kötnie, de ő senki tanácsára nem hajlandó lemondani szerelméről. Hogy megelőzzék a hadiállapot kialakulását, a két nagykövet tervet sző a pár szétválasztására: meghívják a francia társulatot - és így Odette-et - Indiába, hogy a herceg is velük tartson a hajón, és így hazacsalhassák. Az útra csatlakozik hozzájuk az elbűvölő hölgy néhány rajongója, még jobban összekuszálva a szálakat. Hogy a történet végén ki és kit vár az oltárnál? Ez csak a fedélzeten derül ki...

 

… a rendező: „Szeretem az operetteket és általában a vidám műfajokat, a nevetést, az élet pezsgését, a ritmust, temperamentumot – az operett mi másról, ha nem erről szól? Persze nem ennyire egyszerű a dolog: szöveg, zene, ének és tánc kell egységgé forrjon. Igazi kihívás, de ugyanakkor igazi élvezet is a műfaj,…”

… a szövegkönyv-író: „… Azt pedig tudomásul kell venni alkotónak, nézőnek egyaránt, hogy ez egy mese. Mese felnőtteknek. Akik rendszerint magukkal hozzák gyermekeiket, unokáikat, akiknek könnyen lehet, hogy ez lesz az első színházi élménye. S az első élmény rendszerint egy életre szól. Itt dől el, hogy szeretni fogják-e a színházat….”

… a karmester: „…Kálmán Imrét A bajadér megírására az amerikai musical hangzásvilága ihlette, ezek pompája, dallamossága, energiája. Az átdolgozott szövegkönyvet követve mi is a musical felé tereljük az előadást. A pörgés, a dallamgazdagság magával ragadja a nézőket. … A közönség felkészülhet arra, hogy A bajadér cím alatt egy új darabot fog megismerni. Azoknak is új lesz az előadás, akik az elmúlt évtizedekben többször látták már az operettet, hisz még nekünk is az. Mint az előadás zenei vezetője, a zenei anyagot úgy irányítottam, hogy a szövegkönyvíró, valamint a rendező által megálmodott világot hitelesen vihessük színpadra. Az ebben való elmerüléshez kívánok mindenkinek nagyon jó szórakozást.”

… a díszlettervező: „… egy könnyen mozduló, légies rendszer, mely színeiben, formáiban komplex, de mégis hibrid, a sokszínűséget magában hordozó világ, ahol a pompa és az erotika dominál...”

… a jelmeztervező: „ … Összhangban kell legyen a történet és a jelmezek, a díszlet – színekben és kormegjelenítésben is. A leglényegesebb azonban talán mégis az, hogy ne csak simán felöltöztessem a szereplőket, karaktereket, hanem, hogy a történetet erősítsem a jelmezekkel …”

Módosítás: (2016. május 02. hétfő, 08:21)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés