A mesék szárnyán az S. Illyés Lajos Iskolában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az S Illyés Lajos Iskola immár hagyományokra tekint vissza abban a mesemondó verseny megszervezésében, amelyet most már harmadjára tűz programjára. Az idei 2015- 2016 -os tanévben „A mesék szárnyán” címmel indítottuk mesékkel ismerkedő projektünket.

A vetélkedő célkitűzése az egri könyvtár Meseszer játékának mottója volt:„…se szeri, se száma ne legyen a mesemondásnak, hogy szépszerével rendszeresen összegyűljünk mesélni, mesét hallgatni, csak úgy, jól érezni magunkat. Hogy a mese legyen fűszere életünknek, gyógyszere rosszkedvünknek, ékszere nyelvünknek. Hogy népmeséink hatalmas fészerében mindenki szert tehessen a maga szerére, amivel szertelenségeit csillapíthatja, netán amin elméjét tornáztathatja.

Szaporodjanak hát a MESESZERű alkalmak kényszer nélkül szerről szerre, dombról dombra térben és időben egyaránt, legyen ebben játékostársunk felnőtt és gyermek, asszony és ember, jószerével mindenki, akinek kedve van hozzá."A csoportokban játszó II. és III. osztályos diákok három fordulóban ismerkedtek a vidék népmeséivel. A játékos alkalmak során a lelkes csapatok azonosulhattak népmeséink szereplőivel, számos mesekezdő és mesezáró formulával gazdagíthatták szókincsüket.

Emellett kézműves tevékenységekkel is bizonyíthatták kreativításukat és leleményességüket. A döntő alkalmával került sor a csapatok végső megmérettetésére, amikor a népmesék gazdag tárházából egy általuk választott mese bemutatásával tették élménydússá az eseményt. Azok a lelkes mesemondók, akik végigmesélték a többhónapos vetélkedő találkozóit méltó jutalomban részesültek, akárcsak a népmesék hősei. Bátrabbak, eszesebbek lettek, sőt még a sok mese mellé tarisznyájukba gyűjthették a verseny különböző díjait is.Gratulálunk a kitartásért és a mesélő kedvért a gyerekeknek, a tanító néniknek és kívánjuk, hogy a mese életük végéig kísérje őket útjaikon, felvértezve őket mindazzal a hittel, ami elődjeink életét is szebbé tette.A vetélkedő sikeres megvalósításáért köszönetet mondunk fő támogatónkanak, az Emberi Erőforrás Minisztérium Külhoni Magya-rok Osztályának és a Balassi Intézetnek az általa nyújtott anyagi támogatásért, valamint az „Educatio SIL” Egyesületnek a jogi háttér biztosításáért.
Angi Noémi, Király Katalin

Módosítás: (2016. június 13. hétfő, 23:42)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés