„Tiszta forrásból” néptánc és kézműves tábor

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Szovátai Népi Játszóház idén is megszervezte a hagyományos néptánc- és kézműves táborát Kőrispatakon, július 18-23 között. Az évek során ismerőssé vált Szalmakalap Vendégház környéke, valamint a falubeliek szeretetteljes vendéglátása családias hangulatot varázsolt a tábori lakók közé.

Annál is inkább, mivel már a tábori kapunyitástól kezdve a résztvevő szovátai és csíkszentdomokosi gyerekek „családokat” alkotva vettek részt a néptáncos, kézműves és szabadidős tevékenységeken. Ezzel próbáltuk ösztönözni barátságukat, együttműködésüket, biztosítani az egymástól való tanulási lehetőségek megteremtését. A „családok”, amelyeket alkottak, régi mesterségnevekből eredtek, mint például Bognár, Fazekas, Kádár, Ötvös, Szűcs, Takács, Varga. A gyerekek ez által a hagyományos falusi élet mesterségeibe is betekintést nyertek, a „családtagok” hamar összeismerkedtek, élték a családban betöltött szerepüket, biztatták, segítették egymást a napi teendők elvégzésében.

 

A néptáncos tevékenységek sem önmagukért voltak, hanem egy-egy mulatságként szolgáltak a „családok” életében. Így a hét folyamán, a Karda László csíkszentdomokosi néptáncoktató irányításával tanult sóvidéki, felcsíki és mezőségi táncok mind-mind jó alkalmak voltak egy-egy „keresztelő”, „házassági évforduló”, valamely munkafolyamat befejezése vagy más, a székely nép életéből vett esemény megünneplésére. Mint ahogy hagyományaink, népszokásaink is egy-egy jeles naphoz, eseményhez fűződnek a székely ember életében, a gyerekek is megtapasztalhatták, hogy a tánc is lehet a mindennapi élet része, amely ünnepélyesebbé teszi az pillanatot; amikor nem egy közönség szórakoztatására szolgál a tánc, hanem egy közösség és saját lényünknek kifejezésére, nemzeti értékeinknek megvallására.

A két település közötti barátság mellett lehetőség nyílt ismeretséget kötni az ugyancsak Kőrispatakon táborozó, Budapestről érkezett, Kis-Csepel Táncegyüttes táncosaival, illetve kőrispataki adatközlőkkel. Külön élmény volt számunkra a velük együtt töltött két esti táncház, ahol élő zene kíséretében tanultuk egymás táncait: mi sóvidéki forgatóst és felcsíki táncokat tanítottunk nekik, ők pedig a somogyi táncokkal ismertettek meg bennünket.

A táncos tevékenységek mellett a résztvevők változatos tevékenységeken vettek részt. A kézműves foglalkozásokon több jellegzetes helyi kézműves technikát próbáltak ki, a „családtagok” egymásnak sóvidéki és felcsíki tájegységek népdalait tanították, és adták elő. A „családi” vetélkedőkön, ügyességi próbákon pedig leleményességüket, kreativitásukat bizonyíthatták, ki-ki jeleskedve a közmondás gyűjtésben, vízhordásban, célba dobásban, vagy éppen mesterségük bemutatásában. A gyerekek helyi szokásokat ismerhettek meg a falubeliek bemutatásában, elmesélésében. Betekintést nyerhettek az éppen zajló aratási munkálatokba is, amint a kalákába szerveződött asszonyok, gyerekek learatják, kévébe kötik, majd feldolgozzák a szalmafonáshoz használatos búzaszármazékot, alakort.

A tábor megszervezésének lehetőségét és megvalósításának sikerét köszönjük főtámogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak a nyújtott támogatásért, a nekünk szavazott bizalomért.

Módosítás: (2016. augusztus 29. hétfő, 21:54)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés