„Tiszta forrásból” rendszeres táncházas és játszóházas tevékenységek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltségünk tesz európaivá... ha azonban csak európaiságra törekszünk, lehetünk nagy műveltségű nép, de minél hamarabb megszűnünk magyarnak lenni. Beleolvadunk abba a nyugati nemzetbe, amelynek műveltséghatását legkönnyebben elfogadjuk...” (Győrfi István)

A Népi Játszóház táncházas-játszóházas tevékenységeinek célkitűzése a néphagyomány megélése a gyerekekkel közösen, népzenei és néptánc műveltség megalapozása és fejlesztése, hagyományos kézműves technikák elsajátítása, nemzeti önazonosság tudat fejlesztése, maradandó értékek megismertetése, megszerettetése. Annak a hagyománynak a megélése, amely több ezer éves bölcsesség és útmutatás a jövőre egyaránt, amely megtart magyarnak lenni az egyre fokozódó globalizációs törekvésben.

2016-os évi foglalkozásainkat hagyományosan a jeles napok és ünnepkörök mentén szerveztük, a természeti év és az ünnepek váltakozását vettük figyelembe. Tevékenységeinken néptánc elemekkel, az erdélyi (sóvidéki, nyárádmenti, udvarhelyszéki, felcsíki) és moldvai tájegységek táncaival, népszokásaival, népi gyermekjátékokkal, népdalokkal, népmesékkel, illetve népi kézműves technikákkal ismerkedtek meg a résztvevő óvodás- és általános iskolás gyerekek.

Az évet több ízben is vidám farsangos foglalkozásokkal kezdtük, így volt Medvés táncházunk, Maskarás játszóházunk, és a farsang vége nem múlhatott el a hagyományosan megszervezett farsangtemetés nélkül. A játékos-táncos tevékenységek mellett ebben az időszakban sor került medve báb, különböző álarcok, valamint Ilyés szalmabáb elkészítésére.

 

A tavaszi játszóházas foglalkozásokon felidéztük a tavaszi jeles névnapokat, időjárásjóslásokat, virágot és üdvözlőlapot készítettünk, majd húsvétot megelőzően tojást festettünk és tojástartót készítettünk különféle technikákkal. A tavasz folyamán sóvidéki gyermekjátékokat és forgatóst tanultak a gyerekek, ki-ki életkorának megfelelően, aztán gólyás táncházban köszöntöttük a tavasz vendégeit.  Anyák napja alkalmából így kis táncos összeállítással lephettük meg az édesanyákat. Májusban eleget tettünk egy marosvásárhelyi felkérésnek is, ahol az országos Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi verseny keretében tartottunk kézműves foglalkozást gyerekeknek: tulipánt nemezeltünk, telefontartót varrtunk, kulcstartót bogoztunk.

Mint, minden évben kivettük részünket a Medve-tó 141. születésnapja alkalmával szervezett, 3 napos városi rendezvénysorozaton, ahol táncos-játszóházas foglalkozásainkba nagyon sok gyerek bekapcsolódott.

A Játszóház nyáron sem szünetelt, hiszen július-augusztusban is színvonalas táncos, játszóházas foglalkozásokat tartottunk. A júliusi Nyári táncház-játszóház program keretében szabadtéri gyermekjátékokat játszottunk, sóvidéki, felcsíki táncokat táncoltunk; agyagoztunk, szőttünk.               Az augusztusi Évadzáró táncházas programsorozat alkalmával a gyerekek moldvai és sóvidéki táncokat tanultak, a kézműves foglalkozásokon pedig tükrös dobozt készítettek, gyertyát mártogattak, nemezeltek, batikoltak.

A program sikeres megvalósításáért köszönetet mondunk rendszeres támogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, illetve a Bethlen Gábor Alapnak, akik érdemesnek, értékesnek tartják tevékenységeinket, és bizalmat szavaztak programjaink megvalósítására.

 

 

 

 

 

Módosítás: (2016. szeptember 04. vasárnap, 07:26)

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés